A klasszikus és megunhatatlan, nyári cukkini receptek mellett szeretek kísérletezni és újdonságokat kipróbálni, kitalálni, még akkor is, ha az nem hoz mindig osztatlan sikert. Most az volt a koncepció, hogy lereszelt cukkinivel fogom "bepanírozni" a husit, de bő olaj helyett tepsiben sütöm meg valamilyen sajtos, rakottas kombináció felé kacsingatva. A végeredmény emiatt sokkal jobban hasonlít egy cukkinis, sajtos, rakott húsra, semmint egy panírozott, "rántott" ételre. Pont ennek köszönhető az is, hogy szuperpuha és szaftos lett a csirkemell egy nagyon könnyed ebédet biztosítva. A recept alatt leírok még néhány tippet, hogy milyen irányokba lehet még elvinni ezt a receptet, és hogyan lehet még több időt megspórolva egyszerűsíteni rajta.
Cukkinibundás csirkemell recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg csirkemell vékony szeletekre vágva, klopfolva,
- 2 kisebb, zsenge cukkini lereszelve,
- 2 tojás,
- só, bors,
- kevés liszt a panírozáshoz (kb. 10-15 dkg), ez lehet gluténmentes lisztkeverék is,
- néhány ek. olívaolaj,
- kb. 20 dkg reszelt trappista, cheddar vagy mozzarella sajt.
Elkészítés:
- Lereszeljük héjastól a megmosott cukkinit, besózzuk és hagyjuk, amíg levet enged. Ezt kb. 20-30 perc elteltével kicsavarjuk.
- A husit megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
- Ezután következik a "panírozás": először kevés lisztbe, majd felvert tojásba, és végül a lereszelt cukkinibe forgatjuk a hússzeleteket. Ne ijedjünk meg, nem fogja annyira magára tapasztani a reszelt cukkinit a husi, mintha az zsemlemorzsa lenne, de azért pont annyi ragad rá, amennyi szükséges. A végén pedig, ha marad cukkini, azt még a husikra halmozhatjuk.
- A cukkinibundás csirkemell szeleteket sütőpapíros, olívaolajjal meglocsolt tepsire tesszük egymás mellé.
- Gazdagon megszórjuk sajttal, és alufóliával lefedve kb. 30 percig sütjük 180 fokon, légkeverés mellett.
- Ha megpuhult a csirkemell, 200 fokon, grill fokozaton rápirítjuk a sajtot, és például egy mennyei, édesburgonya főzelékkel tálaljuk.
Tippek:
- Gluténmentes verzióhoz elsőként rizslisztben forgassuk meg a húst, utána a tojás, és a cukkini.
- Ha liszt- és tojásmentesen készítenénk el, akkor az olívaolajjal kikent tepsibe helyezzük a csirkemell szeleteket, ráhalmozva a lereszelt (kicsavart) cukkinit, majd sajtot, és úgy süssük meg, így a panírozás idejét is megspórolhatjuk.
- Ha további zöldségekkel színesítenénk a bundát, jól áll neki a reszelt sárgarépa, cékla és zeller is.
- Az ultra időspórolós variációban pedig reszelés helyett vékony szeletekre vágjuk a cukkinit, kisebb tálba tesszük és rétegezve készítjük el: egy réteg cukkini, egy réteg csirke, ismét cukkini, majd csirke, amíg el nem fogy, a tetejére cukkini, kb. 2 dl tejszín, és rengeteg reszelt sajt kerül.