A sajtkrémes márvány brownie egy igazi ünnepi desszert, persze a szürke hétköznapokban is remekül megállja a helyét, de a nem mindennapi édes élmény miatt inkább a különleges alkalmakra a legideálisabb. A mennyei étcsokoládés tésztát márványszerűen festi meg a selymes sajtkrém, és a két réteg találkozásától lesz olyan ellenállhatatlan ez a sütemény.
Sajtkrémes márvány brownie recept
A sajtkrémes márvány brownie hozzávalói:
Brownie réteg (tészta):
- 240 g vaj,
- 200 g étcsokoládé (legalább 60-65 %-os)
- 2 bögre cukor,
- 4 tojás,
- 3-4 tk. vanília aroma,
- 1 csipet só,
- 1 és 1/3 bögre liszt,
- 1 késhegynyi sütőpor.
Sajtkrémes márványozó réteg:
- 40-50 dkg natúr krémsajt (pl. philadelphia)
- 2/3 bögre cukor,
- 2 tojás fehérje,
- ízlés szerint egy-két teáskanál friss citromlé, vanília kivonat.
A sajtkrémes márvány brownie elkészítése:
- A brownie-hoz, vagyis az első réteghez folyamatos kevergetéssel összeolvasztjuk a kockákra tört étcsokit a vajjal, amíg teljesen el nem olvadnak a hozzávalók.
- Ekkor félrehúzzuk a tűzhelyről, és a cukrot a tojással alaposan elkeverjük (robotgéppel), ehhez adjuk hozzá a vajas étcsoki masszát, a vanília aromát (vagy igazi vanília rúd kikapart belsejét), majd a lisztet a csipet sóval, és jól összedolgozzuk.
- A tésztát egy szilikonos sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsibe öntjük és mielőtt elkészítjük a márványozó krémet, bekapcsoljuk a sütőt, hogy 180 fokra fel tudjon addig melegedni.
- A sajtkrémes réteghez a hozzávalókat alaposan összekeverjük (a tojás fehérjét habnak verjük fel előtte) és a kreativitásunknak teret engedve kezdjük a márványozást: akár evőkanállal ide-oda kisebb halmokat téve, akár beleborítva az egész krémet a brownie rétegre és a végén villával összekeverve végezzük a mutatványt, mindenképp gusztusos süteményt kapunk.
- A sütit előmelegítve sütjük kb. 170-180 fokon tűpróbáig. Kb. fél óráig sütöttem az enyémet, de a legbiztosabb folyamatosan sasolni a sütő ablakát. Amikor kész, mindenképp legyünk türelemmel és várjuk meg, amíg teljesen kihűl és csak azután szeleteljük fel az első kockákat a kóstolásra.