Kalácsfánk sárgabarack lekvárral

Kelt tészta fánk formátumban

Kalácsfánk recept

A klasszikus, szalagos fánk is örök kedvenc, de ha a bő olajban történő sütés helyett alternatívát keresünk, jó, ha kéznél van a kalácsfánk receptje. Pihe-puha kelt tészta fánk formátumban, sütőben sütve, a közepében gazdagon sárgabarack lekvárral ízesítve. Jól áll neki a porcukor felhő, de akár egy kis olvasztott csokiba mártva, mandula szeletekbe forgatva is mennyei édesség lesz belőle.

Kalácsfánk recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt,
  • 1,5 dl tej,
  • 2 dl habtejszín,
  • 2 tojássárgája,
  • 3 csapott ek. kristálycukor,
  • 2,5 dkg friss élesztő,
  • 1 nagy csipet só,
  • 4 ek. puha vaj,
  • 1 tojás a tetejére,
  • 1 kis üveg sárgabarack lekvár.

Elkészítés:

  1. A meglangyosított tej és tejszín keverékében elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, a közepében mélyedést alakítunk ki, ide öntjük a habosra felfutott, élesztős keveréket, a tojássárgáját, majd jól megdagasztjuk a tésztát. Amikor már kezd egy gombóccá összeállni, apránként hozzáadjuk a puha vajat és készre gyúrjuk a tésztát.
  3. Meleg helyen hagyjuk minimum a duplájára kelni.
  4. Átgyúrjuk, majd kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk egy lisztezett felületen, és nagy pogácsa szaggatóval vagy egy pohárral korongokat szaggatunk (a maradék tésztát összegyúrjuk és újból kinyújtjuk, amíg az el nem fogy).
  5. A korongokat szilikonos sütőpapírral borított tepsire helyezzük, és egy fakanál alsó részével apró mélyedéseket alakítunk ki a közepükben, ide kanalazzuk be a sárgabarack lekvárt.
  6. Hagyjuk ismét jól megkelni kb. 20-30 perc alatt.
  7. Lekenjük felvert tojással a tetejüket és oldalukat, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütjük (alsó, felső sütéssel, légkeverés nélkül). Kb. 20 perc alatt aranybarnára sülnek, de azért érdemes egy hústűvel megszúrni, és ellenőrizni, hogy nem ragad-e semmi a tűre.
  8. Porcukorral megszórva tálaljuk (frissen a legfinomabb).

Kalácsfánk sárgabarack lekvárral képek

Ha tetszett a fenti Kalácsfánk recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sütemény recepteket is: Csokis, mogyoróhabos pite recept, Triplacsokis, mogyoróvajas kenyér recept, Lisztmentes túrófánk recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, habtejszín, sárgabarack lekvár, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, sütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Kalácsfánk recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató