A klasszikus, szalagos fánk is örök kedvenc, de ha a bő olajban történő sütés helyett alternatívát keresünk, jó, ha kéznél van a kalácsfánk receptje. Pihe-puha kelt tészta fánk formátumban, sütőben sütve, a közepében gazdagon sárgabarack lekvárral ízesítve. Jól áll neki a porcukor felhő, de akár egy kis olvasztott csokiba mártva, mandula szeletekbe forgatva is mennyei édesség lesz belőle.
Kalácsfánk recept
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt,
- 1,5 dl tej,
- 2 dl habtejszín,
- 2 tojássárgája,
- 3 csapott ek. kristálycukor,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 1 nagy csipet só,
- 4 ek. puha vaj,
- 1 tojás a tetejére,
- 1 kis üveg sárgabarack lekvár.
Elkészítés:
- A meglangyosított tej és tejszín keverékében elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
- A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, a közepében mélyedést alakítunk ki, ide öntjük a habosra felfutott, élesztős keveréket, a tojássárgáját, majd jól megdagasztjuk a tésztát. Amikor már kezd egy gombóccá összeállni, apránként hozzáadjuk a puha vajat és készre gyúrjuk a tésztát.
- Meleg helyen hagyjuk minimum a duplájára kelni.
- Átgyúrjuk, majd kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk egy lisztezett felületen, és nagy pogácsa szaggatóval vagy egy pohárral korongokat szaggatunk (a maradék tésztát összegyúrjuk és újból kinyújtjuk, amíg az el nem fogy).
- A korongokat szilikonos sütőpapírral borított tepsire helyezzük, és egy fakanál alsó részével apró mélyedéseket alakítunk ki a közepükben, ide kanalazzuk be a sárgabarack lekvárt.
- Hagyjuk ismét jól megkelni kb. 20-30 perc alatt.
- Lekenjük felvert tojással a tetejüket és oldalukat, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütjük (alsó, felső sütéssel, légkeverés nélkül). Kb. 20 perc alatt aranybarnára sülnek, de azért érdemes egy hústűvel megszúrni, és ellenőrizni, hogy nem ragad-e semmi a tűre.
- Porcukorral megszórva tálaljuk (frissen a legfinomabb).