Az első konyhatündéri szárnypróbálgatásaink között szerepelt az egyetemi albérletes évek alatt a Dorka barátnőm által főzött örmény csirkeragu. Azóta sem ettem ebből a finom különlegességből. Dorka fűszerezésétől egy csöppet eltérően most kipróbáltam a Stahl-féle recept szerint írt paprikás, enyhén csípős változatot, egészen más ízhatást keltett, mint az eddig megszokott csirkeragu, de éppen ezért ez is nagyon ízlett.
Örmény csirkeragu recept
Az örmény csirkeragu hozzávalói 4-5 személyre:
- 60 dkg csirkemellfilé,
- 10 dkg mogyoró,
- 10 dkg dió,
- 10 dkg mandula,
- 1 fej lilahagyma,
- pici vaj,
- 3 dl tejszín,
- 2 ek. piros paprika,
- ízlés szerinti cayenne bors,
- só, fehér bors.
Elkészítés:
- A magvakat 1-2 perc alatt megpirítjuk és miután kihűltek, aprítógépben durva (nem teljesen por) állagúra daráljuk.
- A csirkemellfilét megtisztítjuk és apró kockákra, vagy csíkokra vágjuk.
- Kevés vajon megdinszteljük az aprított lilahagymát, fehéredésig pirítjuk rajta a csirkemell darabokat, fűszerezzük és fedő alatt puhára pároljuk.
- Amikor már csak kb. 10 perc kell a hús készre puhulásáig, hozzáadjuk a mogyiféléket, szükség esetén a fűszerezésén igazítunk és amikor már puha a husi, felöntjük tejszínnel és egy utolsó rottyanás után el is zárhatjuk. Rizzsel, vagy tésztával tálaljuk.