Duna hullám torta

Meggyes, csokis és vaníliás tortacsoda

Duna hullám torta recept

A Duna hullám süti egyik régi nagy kedvencem Anya édességei közül. A  meggy hullámokkal díszített, gusztusos, két színű tészta mennyei vaníliás krémmel összeforrt ízélményét már csak a tetejére öntött étcsokoládé bevonat tudja tovább bolondítani. Nem bonyolult elkészíteni ezt a desszertet, csak egy picit munkás, bár ennek a legrosszabb része csupán a mosogatás, mert sajnos szükség van néhány edényre a Duna hullámhoz, de mindenképp megéri az áldozatot. 

Duna hullám torta recept

Hozzávalók:

A tésztához (1 tortaforma, vagy téglalap alakú sütőforma):

  • 6 tojás szétválasztva,
  • 1 üveg magozott, lecsöpögtetett meggybefőtt, (vagy friss meggy a fáról :))
  • 6 csapott ek. cukor,
  • 6 púpos ek. rétesliszt,
  • pici sütőpor (kb. fél tasak),
  • 1 ek. kakaópor,
  • 1 ek. víz.

A krémhez: 

  • 3 evőkanál liszt, 
  • 3dl tej,
  • 15dkg vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2dl tej,
  • 1cs. Dr. Oetker főzés nélküli vanília ízű pudingpor,
  • étcsokoládé a tetejére, (2/3 tábla) 3 ek. olajjal felolvasztva

Elkészítése:

  1. A tészta összeállításánál gyakorlatilag egy 6 tojásos, sárga piskótát készítünk: a tojások sárgáját habosra turmixoljuk a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, jól elkeverjük.
  2. A tojásfehérjét felverjük habnak és amikor már jó kemény a hab, óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes részhez. A tészta felét (sárga részét) beleöntjük a sütőformába, majd a másik fél piskótatésztába beleteszünk 1 ek. kakaóport 1 ek. vízzel, összekeverjük és a sárga részre öntjük, majd az alaposan lecsöpögtetett meggyet beleszórjuk a kakaós tésztába. Néhány szemet félretehetünk a díszítéshez. Forró, 180 fokra felmelegített sütőben sütjük, de a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük, amikor betesszük a piskótát (légkeverés nélkül). Tűpróbáig sütjük és legalább 15-20 percig ki sem nyitjuk a sütő ajtaját, mert akkor összeeshet a tészta. Ha már illatozik és az állaga is jónak tűnik, apránként vegyük ki a sütőből (először csak elzárjuk a sütőt, aztán fakanállal kitámasztjuk az ajtaját, jobban lenyitjuk, majd végül kivesszük - mindegyik állapotban 3-5 percet hagyjuk a tésztát, így elkerülhetjük a tészta összeesését.)
  3. A krémet három lépésben állítjuk össze: a lisztet a tejjel (3 dl) alaposan összekeverjük és lassú tűzön, folyamatos keveréssel sűrűre összefőzzük. A lisztes tej két lépésben sűrűsödik: először kb. 4-5 perc után, majd kicsit később fokozatosan elkezd egy sűrűbb masszává összeállni. Nagyon fontos, hogy egy pillanatra se álljunk le a keveréssel, mert csak így tudjuk az időközben felbukkanó csomókat szétdolgozni. Ennek az alkotóelemnek kell a krém legsűrűbb részének lennie, ezért türelmesen kell főzőcskézni, ami akár 20-25 percünkbe is kerülhet. A kihűtése során is időnként keverjük át, hogy ne ráncosodjon be a massza.
  4. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral egy turmixgép segítségével.
  5. 2 dl hideg tejet egy tasak vaníliás, főzés nélküli pudingporral habverővel sűrű krémmé dolgozunk össze.
  6. Amikor kihűlt a lisztes tejes massza, hozzáadjuk a másik két alkotórészt és alaposan összekeverjük, megkenjük vele a kihűlt piskóta tetejét. Felolvasztjuk az étcsokit 3 ek. olajjal és befedjük vele a krémet. Néhány percnyi dermedés után villával hullámokat rajzolunk a csokiba és meggyszemekkel dekoráljuk.

Duna hullám torta képek

Ha tetszett a fenti Duna hullám torta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló torta recepteket is: Narancsos répatorta recept, Epres, oreo kekszes túrótorta recept, Tökmagos, fehércsokis torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, meggy, rétesliszt, tej, tojás, vaníliapuding. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gyümölcsös, magyar, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Duna hullám torta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató