Sós karamellás torta

Diógrillázzsal, selymes sajtkrémmel és Szamorodnival

Sós karamellás torta recept

Ez az elegáns torta szinte megbolondítja az embert: egyszerre sós és édes, lágyan krémes és izgalmasan roppanós, a nagybetűs Dolce Vita földi megtestesítője. Kifejezetten ünnepi alkalmakra javaslom dizájnos, csillogós megjelenése és pazar ízvilága miatt. Kiváló társa lehet egy finom pohár Tokaji Szamorodni például a Barta pincétől. A torta elkészítése  sokkal egyszerűbb, mint hinnéd: könnyen összeállítható, "öntött" tészta az alapja, karamell szósz és egy villámgyors sajtkrém szükséges hozzá. A diógrillázsos díszítés helyett vannak gyorsított tippjeim is a tortadekorációhoz.

Sós karamellás torta recept

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:

Tésztához:

  • 110 gr puha vaj,
  • 200 gr porcukor,
  • 150 gr barna cukor,
  • 1 cs. vanília cukor,
  • 3 tojás,
  • 240 gr finomliszt,
  • csipet só,
  • 1 ek. sütőpor,
  • 240 ml tej.

Sajtkrémhez:

  • 75 gr puha vaj,
  • 150 gr porcukor,
  • 1 cs. vaníliacukor,
  • pici vanília aroma,
  • 30 dkg natúr krémsajt,
  • 80 gr karamell szósz.

Karamell szószhoz:

  • 200 gr kristálycukor,
  • 100 gr (szobahőmérsékletű) vaj,
  • 120 ml (szobahőmérsékletű) tejszín,
  • 1 csapott tk. só.

Díszítéshez:

  • 1 marék dió,
  • 3-4 ek. kristálycukor.

Elkészítés:

  1. A tészta elkészítéséhez a puha vajat, cukrokat és tojásokat összeturmixoljuk, hozzáadjuk a lisztet a sütőporral, csipet sóval, majd folyamatos kevergetés mellett a tejet is. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük légkeverés mellett kb. 40-50 percig. (A nagy cukor mennyiségtől ne ijedj meg, szuper lesz az összhang a sós karamell mellett, és ez már egy csökkentett mennyiség az eredeti recepthez képest.)
  2. A karamell szósz elkészítési metódusát itt részletesebben leírtam. Elsőként alacsony és közepes hőfok között addig melegítjük a cukrot, amíg folyékonnyá nem válik, ekkor lehúzzuk a főzőlapról, hozzáadjuk a vajat, és amint felolvadt, jöhet hozzá a tejszín (akár langyosra meg is melegíthetjük) folyamatos kevergetés mellett. Nem gond, ha hirtelen csomók keletkeznek, mert a lassú melegítés és kevergetés során el fog olvadni és egynemű lesz a szósz, ha ez megvan, elzárjuk és várjuk, amíg lassan kihűl.Ahogy hűl, úgy lesz egyre sűrűbb.
  3. A sajtkrémhez összeturmixoljuk a vajat, cukorokat, aromát és hozzáadjuk a krémsajtot, majd a langyosra hűlt karamell szószt és jól összedolgozzuk.
  4. A megsült, teljesen kihűlt tésztát kettévágjuk, megkenjük a sajtkrémmel, majd a karamellszósszal, rátesszük a tetejét és azt is megkenjük a megmaradt sajtkrémmel.
  5. A tetejét többféleképpen díszíthetjük: a legegyszerűbb verzió, ha a karamellszószt magasról rácsurgatjuk valamilyen alakzatban, pl. cikk-cakkban. Gusztusos tud lenni, ha a széleiről lecsurog a karamell szósz. Ezt még meg lehet szórni vagy díszíteni aprított, sós mogyoróval, sós pereccel. 
  6. A diógrillázsos díszítéshez karamellizáljuk a cukrot: felolvasztjuk, amíg folyékonnyá válik, majd beledobjuk a dió darabokat, óvatosan eldolgozzuk a szószban és máris kikaparjuk ey tányérra: azonnal megköt a karamell, de ha összeragadnak, akkor is óvatosan szét lehet törni a darabokat, amivel a torta szélét körbe lehet dekorálni. A megmaradt grillázs darabokat is rá lehet még szórni a tortára, aranyló csillámokat biztosít.

Sós karamellás torta képek

Ha tetszett a fenti Sós karamellás torta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló torta recepteket is: Narancsos répatorta recept, Epres, oreo kekszes túrótorta recept, Tökmagos, fehércsokis torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: dió, finomliszt, habtejszín, karamell, krémsajt, tej, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, húsvéti, karácsonyi, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sós karamellás torta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató