Gesztenyés, karamellás sajttorta

Sütés nélküli csodatorta

Gesztenyés, karamellás sajttorta recept

Ünnephez illő elegancia, és sütés nélküli, szinte elronthatatlan elkészítési mód párosul ebben a receptben. Ha úgy tetszik, a klasszikus gesztenyepüré továbbgondolt, luxus verziója, amit egy kis roppanós, kakaós keksz réteggel, és karamellszósszal teszünk ellenállhatatlanná. A KitchenAid varázslatosan szép design szériás robotgépe pillantok alatt habosra keveri a tejszínt, összedolgozza a krém minden alkotóelemét, szinte alig marad nekünk tennivaló az ünnepi tortához. A desszert mellé feltétlen javaslom egy jó minőségű, édes fehérbor, pl. tokaji különlegesség beszerzését, mint a Barta Öreg Király Dűlő Szamorodniját. Elragadóan pazarrá teszi a gesztenyetorta kóstolás élményét. Ketten együtt igazi kuriózumként kápráztatnak el minket, méltó módon megkoronázva az ünnepi menüsort.

 

Gesztenyés, karamellás sajttorta recept

Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortához:

Kekszes alaptésztához:

  • 25 dkg kakaós keksz,
  • 12 dkg olvasztott vaj,
  • 2 ek. kakaópor.

Krémhez:

  • 4 dl hideg habtejszín, 
  • 3 cs. vanília cukor, 
  • 2 púpos ek. porcukor,
  • 2 cs. expressz zselatinfix,  
  • 20 dkg mascarpone,
  • 20 dkg natúr krémsajt,
  • 40 dkg gesztenyepüré,
  • 3-4 ek. rumaroma,

A karamell szószhoz:

  • 20 dkg kristálycukor,
  • 10 dkg puha vaj,
  • 2 dl meleg tejszín.

Tetejére: 

  • sült gesztenye morzsa, 
  • csokipasztilla, 
  • hópehely dekorcukorka,
  • és/vagy: reszelt étcsokoládé.

Elkészítés:

  1. A karamellszószhoz a cukrot öntsük egy vastag aljú serpenyőbe vagy edénybe, amiben nem ragad oda semmi, kezdjük el közepes lángon melegíteni és várjuk meg, amíg a cukor olvadni kezd. (Nem szükséges kevergetni, maximum rázzuk meg néha az egészet.) Amikor felolvadt a cukor, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, hagyjuk vagy az edény mozgatásával segítsük, hogy a vaj egyenletesen felolvadjon a cukorban. (Számítsunk rá, hogy a vajtól a cukor erőteljesen habozni fog majd.) Öntsük hozzá a felmelegített tejszínt és fakanál/kézi habverő segítségével keverjük el egyenletesen, majd kb. 2 perc után vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy kihűljön. (A hűlés során fog pont annyira besűrűsödni, ami ideális állapot lesz a tortakrémhez.)
  2. A kekszes réteghez egy késes aprítógéppel ledaráljuk a kekszet, összekeverjük a kakaóporral, majd az olvasztott vajjal. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és a hűtőbe tesszük a krém összeállításáig.
  3. A krémhez felverjük a tejszínt a vaníliacukorral, porcukorral, majd az expressz zselatinfix-szel.
  4. A gesztenyére öntjük a rum aromát, hozzáadjuk a mascarponét, natúr krémsajtot és kb. a karamellszósz felét, robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a korábban felvert tejszínt, óvatosan összekeverjük, majd a tortaformába simítjuk.
  5. Ráöntjük a karamellszósz megmaradt részét, és aprított, sült gesztenye darabokkal, csoki pasztillákkal, dekor hópihe cukorkákkal díszítjük. Hűtőbe tesszük tálalás előtt legalább néhány órára.


A recept elkészítését a KitchenAid Magyarország támogatta.

Gesztenyés, karamellás sajttorta képek

Ha tetszett a fenti Gesztenyés, karamellás sajttorta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sajttorta recepteket is: Sajttorta áfonya öntettel recept, Fűszeres, sütőtökös sajttorta recept, Étcsokis, mogyorókrémes sajttorta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: gesztenyepüré, habtejszín, kakaós keksz, krémsajt, mascarpone, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, karácsonyi, könnyen elkészíthető, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Gesztenyés, karamellás sajttorta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató