Egy tucat sütés nélküli, sütős, pl. mogyoróvajas, mogyorókrémes, málnás, sütőtökös és oreo kekszes sajttorta látott már napvilágot az oldalon. A klasszikus, mindenféle extra íztől mentes, “natúr” sajttorta mostanáig azonban hiánycikk volt a repertoárból. Pedig mindig is imádtam ezt a verziót. (Természetesen azért most is akad a recept várólistámon 1-2 újabb, trükkös verzió is.) Roppanós kekszréteg egy kis fahéjjal és pisztáciával csicsázva, decens sajtmennyiséggel együtt sülve, majd megkoronázva egy kis áfonya öntettel - hát ez lett az ízzel-lélekkel féle sajttorta “klasszikus” kiadásban. A recept végén találtok még néhány ötletet, variációt a hagyományos vonal mentén. Próbáljátok ki, és győződjetek meg róla, hogy mennyire ellenállhatatlanul finom ez a sikkes sajttorta verzió.
Sajttorta áfonya öntettel recept
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Kekszes réteghez:
- 25 dkg zabkeksz vagy vajas keksz,
- kb. 4-5 dkg natúr pisztácia,
- 10-12 dkg olvasztott vaj,
- 1 kk. őrölt fahéj.
Sajttorta krémhez:
- 30 dkg natúr krémsajt,
- 40 dkg mascarpone,
- 20 dkg tejföl,
- 18 dkg cukor,
- 3 ek. liszt,
- 1 csipet só,
- 4 tojás,
- 3 zacskó vaníliacukor,
- 1/2 citrom leve,
- 1 citrom héja reszelve,
- 1-2 tk. vaníliaaroma/vaníliarúd kikapart magjai.
Áfonya öntethez:
- kb. 20 dkg friss vagy fagyasztott áfonya,
- 1-2 ek. cukor,
- 1 kk. őrölt fahéj,
- 2 tk. kukoricakeményítő.
Elkészítés:
- A kekszet a pisztáciával együtt ledaráljuk egy késes aprítógépben. Fahéjat szórunk rá, és az olvasztott vajjal együtt jól összedolgozzuk.
- Szilikonos sütőpapírral kibélelt tortaformába lapítjuk a kekszes masszát, egy kanál segítségével jól belesimítjuk. A tortaformát érdemes duplán/triplán körbebélelni alufóliával kívülről. A formát a krém elkészítéséig hűtőbe tesszük.
- A krémhez először a tojásokat összeturmixoljuk a cukorral, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot, jól összedolgozzuk.
- Ráöntjük a kekszes rétegre, és egy vízzel félig teli tepsibe tesszük az alufóliával alaposan körbecsomagolt, kapcsos tortaformát. Kb. a tortaforma feléig kell érnie a víznek.
- 160 fokon sütjük kb. 60 percig. Kivesszük a vizes tepsiből. Ha kész a sajttorta, még picit remegős lesz, de ahogy hűl, egyre jobban megszilárdul. Meg kell várnunk, amíg teljesen kihűl, utána hámozzuk ki a becsomagolt tortaformából óvatosan.
- Az áfonyaöntethez az áfonyát pici cukorral, fahéjjal, közepes hőfokon összefőzzük, és a kukoricakeményítővel alaposan összekeverve besűrítjük. Amikor a kezdeti állapothoz képest sűrűbbnek érezzük a szószt, készen is vagyunk, félretesszük, kihűtjük.
- A kész, lehűtött, kihámozott sajttorta tetején eldolgozzuk a szószt. Az sem baj, ha picit lecsurog az oldalára az áfonya öntet, annál hívogatóbb lesz.
- Jót tesz neki, ha pár órát, vagy egy éjszakát áll a hűtőben felszeletelés előtt, de teljesen megértem, ha ezt nehezen lehet kibírni. :)
Tippek:
- Könnyen gluténmentessé varázsolható mentes keksszel, és liszt helyett rizsliszt, mandulaliszt vagy más gluténmentes liszt használatával.
- A tetejére természetesen a málna vagy eper öntet is zseniális, és akár el is hagyható, vagy házi gyümölcs lekvárral pótolható.
- A krémsajttal bátran kísérletezhetünk: lehet teljes egészében natúr krémsajtot, pl. Philadelphia sajtot használni.