Sajttorta áfonya öntettel

Klasszikus, ellenállhatatlan verzióban

Sajttorta áfonya öntettel recept

Egy tucat sütés nélküli, sütős, pl. mogyoróvajas, mogyorókrémes, málnás, sütőtökös és oreo kekszes sajttorta látott már napvilágot az oldalon. A klasszikus, mindenféle extra íztől mentes, “natúr” sajttorta mostanáig azonban hiánycikk volt a repertoárból. Pedig mindig is imádtam ezt a verziót. (Természetesen azért most is akad a recept várólistámon 1-2 újabb, trükkös verzió is.) Roppanós kekszréteg egy kis fahéjjal és pisztáciával csicsázva, decens sajtmennyiséggel együtt sülve, majd megkoronázva egy kis áfonya öntettel - hát ez lett az ízzel-lélekkel féle sajttorta “klasszikus”  kiadásban. A recept végén találtok még néhány ötletet, variációt a hagyományos vonal mentén. Próbáljátok ki, és győződjetek meg róla, hogy mennyire ellenállhatatlanul finom ez a sikkes sajttorta verzió.

Sajttorta áfonya öntettel recept

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:

Kekszes réteghez:

  • 25 dkg zabkeksz vagy vajas keksz,
  • kb. 4-5 dkg natúr pisztácia,
  • 10-12 dkg olvasztott vaj,
  • 1 kk. őrölt fahéj.

Sajttorta krémhez:

  • 30 dkg natúr krémsajt,
  • 40 dkg mascarpone,
  • 20 dkg tejföl,
  • 18 dkg cukor,
  • 3 ek. liszt,
  • 1 csipet só,
  • 4 tojás,
  • 3 zacskó vaníliacukor,
  • 1/2 citrom leve, 
  • 1 citrom héja reszelve,
  • 1-2 tk. vaníliaaroma/vaníliarúd kikapart magjai.

Áfonya öntethez:

  • kb. 20 dkg friss vagy fagyasztott áfonya,
  • 1-2 ek. cukor,
  • 1 kk. őrölt fahéj,
  • 2 tk. kukoricakeményítő.

Elkészítés:

  1. A kekszet a pisztáciával együtt ledaráljuk egy késes aprítógépben. Fahéjat szórunk rá, és az olvasztott vajjal együtt jól összedolgozzuk.
    Keksz réteg elkészítése
  2. Szilikonos sütőpapírral kibélelt tortaformába lapítjuk a kekszes masszát, egy kanál segítségével jól belesimítjuk. A tortaformát érdemes duplán/triplán körbebélelni alufóliával kívülről. A formát a krém elkészítéséig hűtőbe tesszük.
    Keksz réteg formába simítása
  3. A krémhez először a tojásokat összeturmixoljuk a cukorral, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot, jól összedolgozzuk.
    Sajttorta krém összeállítása
  4. Ráöntjük a kekszes rétegre, és egy vízzel félig teli tepsibe tesszük az alufóliával alaposan körbecsomagolt, kapcsos tortaformát. Kb. a tortaforma feléig kell érnie a víznek.
    Sajttorta sütőbe helyezése
  5. 160 fokon sütjük kb. 60 percig. Kivesszük a vizes tepsiből. Ha kész a sajttorta, még picit remegős lesz, de ahogy hűl, egyre jobban megszilárdul. Meg kell várnunk, amíg teljesen kihűl, utána hámozzuk ki a becsomagolt tortaformából óvatosan.
  6. Az áfonyaöntethez az áfonyát pici cukorral, fahéjjal, közepes hőfokon összefőzzük, és a kukoricakeményítővel alaposan összekeverve besűrítjük. Amikor a kezdeti állapothoz képest sűrűbbnek érezzük a szószt, készen is vagyunk, félretesszük, kihűtjük. 
  7. A kész, lehűtött, kihámozott sajttorta tetején eldolgozzuk a szószt. Az sem baj, ha picit lecsurog az oldalára az áfonya öntet, annál hívogatóbb lesz.
  8. Jót tesz neki, ha pár órát, vagy egy éjszakát áll a hűtőben felszeletelés előtt, de teljesen megértem, ha ezt nehezen lehet kibírni. :)

Tippek:

  • Könnyen gluténmentessé varázsolható mentes keksszel, és liszt helyett rizsliszt, mandulaliszt vagy más gluténmentes liszt használatával.
  • A tetejére természetesen a málna vagy eper öntet is zseniális, és akár el is hagyható, vagy házi gyümölcs lekvárral pótolható.
  • A krémsajttal bátran kísérletezhetünk: lehet teljes egészében natúr krémsajtot, pl. Philadelphia sajtot használni.

Sajttorta áfonya öntettel képek

Ha tetszett a fenti Sajttorta áfonya öntettel recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sajttorta recepteket is: Gesztenyés, karamellás sajttorta recept, Fűszeres, sütőtökös sajttorta recept, Étcsokis, mogyorókrémes sajttorta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: krémsajt, mascarpone, pisztácia, tejföl, tojás, zabkeksz. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: amerikai, édesség, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sajttorta áfonya öntettel recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató