Mogyoróvajas sajttorta

A torta, ami mindenkit levesz a lábáról

Mogyoróvajas sajttorta recept

Ez a torta mindig olyan gyorsan elfogyott, akárhányszor sütöttem, hogy szinte sosem volt lehetőségem lefotózni. Egy igazi, jól bevált, telitalálatos recept, ami szinte elronthatatlan, mindig ugyanolyan fantasztikus a végeredménye. Nemcsak a hozzám hasonló mogyoró vagy mogyoróvaj fanatikusok imádják, így bátran lehet vele tervezni, ha egy különleges desszerttel szeretnénk lehengerelni valakit. Lehet találni zabkekszes verzióban is ilyen receptet, de szerintem még szebb és még finomabb, ha a csokis, kakaós ízzel és színnel keretezzük a tortát. A mogyoróvaj energiáinál fogva egy nagyon meghatározó édesség, és olyan laktató, hogy általában egyszerre egy szeletnél nehéz többet enni belőle, annak viszont minden falatja maga a nagybetűs, dolce vita élvezet.

Mogyoróvajas sajttorta recept

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához:

Kekszes réteghez:

  • 2 cs. Győri édes kakaós keksz,
  • 20 dkg vaj,
  • 2 ek. kakaópor.

Sajtkrémhez:

  • 3 tojás,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 cs. vaníliacukor,
  • 50 dkg natúr krémsajt (pl. mascarpone),
  • 12,5 dkg tejföl,
  • 30 dkg mogyoróvaj,
  • 1,5 ek. liszt.

Csokis bevonathoz:

  • 20 dkg étcsokoládé,
  • 25 dkg habtejszín,
  • egy kis marék sótlan mogyoró durvára darálva.

Elkészítés:

  1. Első lépésként ledaráljuk a kekszet és összedolgozzuk a kakaóporral, majd a puha vagy olvasztott vajjal. A tortaforma aljába nyomkodjuk, és betesszük a fagyasztóba arra az 5-10 percre, amíg összeállítjuk a sajtkrémet a sütéshez.
  2. A tojásokat a cukrokkal turmixgéppel habosra keverjük, hozzáadjuk a többi sajtkrémes alapanyagot és jól összedolgozzuk. A kekszes rétegre simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük légkeverés mellett kb. 35-40 percig. A teteje néhány helyen elkezd repedezni, és isteni illata lesz. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, és tegyük hűtőbe (még ne vegyük le róla a tortaforma szélét).
  3. A bevonathoz olvasszuk össze a csokit a tejszínnel, majd langyosan öntsük a hűtőből kivett torta tetejére (én ekkor már le szoktam venni a tortaforma szélét, egy éles késsel körbe "vágva" a tortát). Szórjuk meg darált mogyoróval és tegyük vissza a hűtőbe 1-2 órára tálalásig.

Mogyoróvajas sajttorta képek

Ha tetszett a fenti Mogyoróvajas sajttorta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sajttorta recepteket is: Gesztenyés, karamellás sajttorta recept, Sajttorta áfonya öntettel recept, Fűszeres, sütőtökös sajttorta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, habtejszín, kakaós keksz, mascarpone, mogyoró, mogyoróvaj, tejföl. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: angol, édesség, könnyen elkészíthető, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mogyoróvajas sajttorta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató