A trüffel golyó gyors, sütés nélküli, könnyedén elkészíthető és a végtelenségig variálható desszert. Ünnepi verzióját például gesztenyepüréből, tokaji szamorodniban megpihent aszalt sárgabarackból, és természetesen étcsokoládéból állíthatjuk össze. Az aprósütis tálcán elegánsan mutatnak ezek a különböző "köntössel" rendelkező, gesztenyés csokibombák. Pikk-pakk össze lehet dobni, és jó mókával ér fel, ha a barátokkal, családdal, gyerekekkel közösen készítjük el.
Gesztenyés trüffel golyó recept
Hozzávalók kb. 30 golyóhoz:
- 20 dkg étcsokoládé,
- 1 dl tejszín,
- 3 dkg vaj,
- 60 dkg natúr gesztenyepüré,
- 10 dkg porcukor,
- 7-10 dkg aszalt sárgabarack,
- 0,5 dl Barta Öreg Király Dűlő Szamorodni 2016,
- díszítéshez: kevés kakaópor, kókuszreszelék, szeletelt mandula.
Elkészítés:
- A desszert felnőtt verziójához felaprítjuk a sárgabarackot, és felöntjük egy kis szamorodnival, így hagyjuk ázni kb. félórán keresztül.
- A csokit a vajjal és tejszínnel alacsony hőfokon összemelegítjük, amíg el nem olvad a csoki. Langyosra hűtjük, és a porcukorral összekeverjük.
- Ezen a ponton tudjuk kettéválasztani az alapanyagokat, ha borban áztatott és alkoholmentes trüffelt is szeretnénk készíteni.
- A gesztenyepürét villával áttörjük, és összedolgozzuk a csokis masszával (szükség esetén botmixer segítségével), és kiveszünk belőle annyit, amennyibe a szamorodnis barackot adnánk hozzá.
- A masszából diónyi golyókat formázunk, és vegyesen kókuszreszelékben, kakaóporban, durvára aprított, szeletelt mandulában megforgatjuk, hűtőbe tesszük.