Ünnephez illő elegancia, és sütés nélküli, szinte elronthatatlan elkészítési mód párosul ebben a receptben. Ha úgy tetszik, a klasszikus gesztenyepüré továbbgondolt, luxus verziója, amit egy kis roppanós, kakaós keksz réteggel, és karamellszósszal teszünk ellenállhatatlanná. A KitchenAid varázslatosan szép design szériás robotgépe pillantok alatt habosra keveri a tejszínt, összedolgozza a krém minden alkotóelemét, szinte alig marad nekünk tennivaló az ünnepi tortához. A desszert mellé feltétlen javaslom egy jó minőségű, édes fehérbor, pl. tokaji különlegesség beszerzését, mint a Barta Öreg Király Dűlő Szamorodniját. Elragadóan pazarrá teszi a gesztenyetorta kóstolás élményét. Ketten együtt igazi kuriózumként kápráztatnak el minket, méltó módon megkoronázva az ünnepi menüsort.
Gesztenyés, karamellás sajttorta recept
Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortához:
Kekszes alaptésztához:
- 25 dkg kakaós keksz,
- 12 dkg olvasztott vaj,
- 2 ek. kakaópor.
Krémhez:
- 4 dl hideg habtejszín,
- 3 cs. vanília cukor,
- 2 púpos ek. porcukor,
- 2 cs. expressz zselatinfix,
- 20 dkg mascarpone,
- 20 dkg natúr krémsajt,
- 40 dkg gesztenyepüré,
- 3-4 ek. rumaroma,
A karamell szószhoz:
- 20 dkg kristálycukor,
- 10 dkg puha vaj,
- 2 dl meleg tejszín.
Tetejére:
- sült gesztenye morzsa,
- csokipasztilla,
- hópehely dekorcukorka,
- és/vagy: reszelt étcsokoládé.
Elkészítés:
- A karamellszószhoz a cukrot öntsük egy vastag aljú serpenyőbe vagy edénybe, amiben nem ragad oda semmi, kezdjük el közepes lángon melegíteni és várjuk meg, amíg a cukor olvadni kezd. (Nem szükséges kevergetni, maximum rázzuk meg néha az egészet.) Amikor felolvadt a cukor, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, hagyjuk vagy az edény mozgatásával segítsük, hogy a vaj egyenletesen felolvadjon a cukorban. (Számítsunk rá, hogy a vajtól a cukor erőteljesen habozni fog majd.) Öntsük hozzá a felmelegített tejszínt és fakanál/kézi habverő segítségével keverjük el egyenletesen, majd kb. 2 perc után vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy kihűljön. (A hűlés során fog pont annyira besűrűsödni, ami ideális állapot lesz a tortakrémhez.)
- A kekszes réteghez egy késes aprítógéppel ledaráljuk a kekszet, összekeverjük a kakaóporral, majd az olvasztott vajjal. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és a hűtőbe tesszük a krém összeállításáig.
- A krémhez felverjük a tejszínt a vaníliacukorral, porcukorral, majd az expressz zselatinfix-szel.
- A gesztenyére öntjük a rum aromát, hozzáadjuk a mascarponét, natúr krémsajtot és kb. a karamellszósz felét, robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a korábban felvert tejszínt, óvatosan összekeverjük, majd a tortaformába simítjuk.
- Ráöntjük a karamellszósz megmaradt részét, és aprított, sült gesztenye darabokkal, csoki pasztillákkal, dekor hópihe cukorkákkal díszítjük. Hűtőbe tesszük tálalás előtt legalább néhány órára.
A recept elkészítését a KitchenAid Magyarország támogatta.