Diós kávétorta

Egy csésze olasz espresso torta kiadásban

Diós kávétorta recept

Egy igazi, elegáns kávétortához csakis frissen főzött, valódi espressoban érdemes gondolkodni, hiszen az adja meg a hamisítatlan kávés aromát a tortához. A vaníliás, espressos főzött krém és a selymes mascarpone találkozása határozza meg a torta ízvilágát, amelyet a diós, kávés tészta mélyít el, és a tejszínhabos réteg adja meg könnyedségét, légiességét. Textúrájában és ízjegyeiben is kiegyensúlyozott kávétorta receptet kísérleteztem ki, ami a kávékedvelők nagy kedvence lehet, így bátran ajánlom bármilyen alkalomra.

Diós kávétorta recept

Hozzávalók:

A tészta hozzávalói:

  • 20 dkg puha vaj,
  • 3 tojás,
  • 15 dkg kristálycukor,
  • 1 cs. vaníliacukor,
  • 17,5 dkg liszt,
  • 7,5 dkg darált dió,
  • 1 tk. sütőpor,
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna,
  • 1 tk. őrölt kávé,
  • kb. 2 ek. víz.

A kávés krém hozzávalói:

  • 3 tojássárgája,
  • 3 ek. porcukor,
  • 1 ek. kukoricakeményítő,
  • 1 dl habtejszín,
  • 1/2 dl frissen főzött espresso kávé,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 db vanília rúd magjai,
  • 120 gr. mascarpone + 2 ek. porcukor,
  • 1 cs. vanília cukor, 
  • tetejére: 2,5 dl habtejszín + 1 zacskó habfixáló,
  • díszítéshez: kakaópor, fahéj, kávészemek.

Elkészítés:

  1. Elsőként elkészítjük a tésztát: a puha vajat a tojással, kristály- és vaníliacukorral habosra turmixoljuk. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat: lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kávét, diót, majd a vizet és jól összedolgozzuk.
  2. Szilikonos sütőpapírt teszünk a tortaforma aljára és 170 fokon sütjük kb. 40-50 percig (hőlégkeveréssel).
  3. Amíg sül a tészta, összeállítjuk a kávékrémet: a tojássárgáját a 3 ek. porcukorral összeturmixoljuk, hozzákeverjük a kukoricakeményítőt.
  4. A tejszínt a kávéval lassan, alacsony hőfokon elkezdjük összemelegíteni, és amikor elkezd gőzölni (de még nem forr), fokozatos keverés mellett hozzáadjuk a cukros, habosra kevert tojást (érdemes habverőt használni a keveréshez). Addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik a krém.
  5. Ha kész, levesszük a főzőlapról és kisebb darabokban, szintén folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a vajat. Egy vanília rúd kikapart magjait is beleszórjuk és miközben hűl, néha-néha átkeverjük.
  6. A mascarponét porcukorral és vaníliacukorral habosra keverünk és összedolgozzuk a kihűlt, főzött vanília krémmel. Hűtőbe tesszük a torta összeállításáig, mert úgy még dermed egy kicsit a krém és könnyebb megkenni vele a tésztát.
  7. Keményre felverjük az előzőleg jól lehűtött habtejszínt egy zacskó habfixáló kíséretében (a habfixálós papír instrukciói alapján).
  8. A torta megtöltéséhez két helyen is elvágjuk a kihűlt tortatésztát: mindkét résznél alaposan megkenjük a kávékrémmel. Ha a töltelék elkészült, a torta tetejét vastagon megkenjük a felvert tejszínhabbal. Kakaóport szitálunk rá egy kis fahéj társaságában, majd egész kávészemekkel díszítjük. Hűtőben tartjuk tálalásig.

Diós kávétorta képek

Ha tetszett a fenti Diós kávétorta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló torta recepteket is: Narancsos répatorta recept, Epres, oreo kekszes túrótorta recept, Tökmagos, fehércsokis torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: dió, finomliszt, habtejszín, kávé, mascarpone, tojás, vanília. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, magyar, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

3 hozzászólás

Profile picture for user Andrea Turucz
Andrea Turucz
Szia! Ezek a mennyiségek mekkora tortaformához elegendőek? A tésztába az őrölt kávét csak simán belekeverem? Előre is köszi! 😊
· 2022. 11. 29., k – 21:58
Profile picture for user Andrea Turucz
Andrea Turucz
Szia! Ezek a mennyiségek mekkora tortaformához elegendőek? A tésztába az őrölt kávét csak simán belekeverem? Előre is köszi! 😊
· 2022. 11. 29., k – 21:58
Profile picture for user Andrea Turucz
Andrea Turucz
Szia! Ezek a mennyiségek mekkora tortaformához elegendőek? A tésztába az őrölt kávét csak simán belekeverem? Előre is köszi! 😊
· 2022. 11. 29., k – 21:58

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Diós kávétorta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Aranygaluska recept
kelt tészta

Aranygaluska

Dióban gazdag, örökzöld kelt tészta

Sós karamellás torta recept
torta

Sós karamellás torta

Diógrillázzsal, selymes sajtkrémmel és Szamorodnival

Mascarponés gesztenyepüré torta recept
torta

Mascarponés gesztenyepüré torta

Ha szereted a gesztenyepürét, ezt imádni fogod

Csokoládés pisztáciatorta recept
csokitorta

Csokoládés pisztáciatorta

Pisztácia rajongók szeretni fogják

Meggyes étcsokoládé mousse torta recept
csokitorta

Meggyes étcsokoládé mousse torta

Mámorosan ínycsiklandó csokoládé álom

Tökmagos, fehércsokis torta recept
torta

Tökmagos, fehércsokis torta

Mascarponés málnahabbal, és tökmag grillázzsal

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató