Kapusznyika, avagy káposztás lepény

Káposztás kelt tészta recept a pótnagymamámtól

Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept

Az én drága pótnagymamám specialitása volt a kapusznyika, senki másnál nem ettem olyan finomat, mint amilyet ő készített... Éppen ezért régóta terveztem, hogy sütök ilyet, az emlékeim és Anya kelt tészta receptje alapján vágtam bele a káposztás lepényke készítésébe. Ideális reggelire, tízóraira, uzsonnára, langyosan és hidegen is nagyon finom, laktató péksütemény.

Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept

Hozzávalók 8 nagyobb darabhoz:

  • 2,5 dl langyos tej,
  • fél kocka élesztő,
  • 2 kis kanál cukor,
  • 1 csapott ek. só,
  • 1 ek. zsír+ a megsült kapusznyikák tetejére kenéshez,
  • 45-50 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • fél fej káposzta,
  • kevés olaj vagy zsír,
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne a cukorral, sóval és a kanál zsírral, majd a lisztet is hozzáadva jó alaposan átgyúrjuk a tésztát. Hagyjuk  duplájára kelni.
  2. A káposzta elkészítéséhez tökéletesen elég annyi idő, amíg hagyjuk a tésztát kelni. Lereszeljük, vagy aprítógéppel picire daráljuk a megtisztított káposzta leveleit, sózzuk és állni hagyjuk egy ideig. Később kinyomkodjuk belőle a vizet, majd kevés zsiradékon, alacsony hőfokon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, néhányszor átkeverve hagyjuk jól megpuhulni.
  3. A megkelt tésztát 8 részre osztjuk és egyenként egy kisebb kör alakra nyújtjuk.
  4. Mindegyik felét megtöltjük 2-3 evőkanálnyi káposztával, majd ráhajtjuk félhold alakban a tészta másik felét, a széleit jól rányomkodjuk és még egy villa hegyével végigjárjuk a széleket, így biztosan nem fog szétesni sütés közben.
  5. Szilikonos sütőpapírral borított tepsire tesszük, megszúrjuk villával néhány helyen, megkenjük a felvert tojással, majd előmelegített sütőben sütjük kb. 180 fokon nagyjából 15 percig.
  6. A megsült kapusznyikákat még forrón lekenjük egy kis zsírral (kenőtollal és nagyon vékonyan).

Kapusznyika, avagy káposztás lepény képek

Ha tetszett a fenti Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kelt tészta recepteket is: Mini panettone recept, Aranygaluska recept, Kardamomos tekercs recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő, káposzta, tej. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, főétel, magyar, péksütemény, vegetáriánus.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

8 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 4.2

Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Kardamomos tekercs recept
kelt tészta

Kardamomos tekercs

Fűszeres huncutság hideg napokra

Muffin buci recept
pékáru

Muffin buci

Édes, kedves, mini zsemlék a boldog napindításhoz

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Fahéja csiga krémsajttal recept
kelt tészta

Fahéjas csiga krémsajttal

Kelt tészta extrafahéjas, krémes kiadásban

Sós briós recept
péksütemény

Sós briós

Isteni puha és könnyed péksütemény

Lángos alaprecept
street food

Jól bevált lángos alaprecept

Egyszerűbb, mint gondolnád

Sajtos rúd recept
sós nasi

Klasszikus sajtos rúd

A mindig sikert arató borkorcsolya alaprecept

Mogyorós, kakaós rózsatorta recept
kelt tészta

Mogyorós, kakaós rózsatorta

Magasra nőtt kakaós csigák egy csokorban

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató