Az óriási, olasz “csodakuglóf” kicsinyített másai ezek a helyes, mini panettone sütik. Már a tésztáját is öröm összeállítani, olyan ínycsiklandozó illata van a frissen reszelt citrom, narancs, aszalt gyümölcsök és rum egyvelegének. A sütés alatt pedig egészen biztosak lehetünk abban, hogy ezek a mennyei aromák minden falatban visszaköszönnek majd, igazi ünnepi hangulatot varázsol az otthonunkba a mini panettonék illata. Tökéletesen foszlós, pihe-puha tészta, édes és színes kiegészítőkkel a belsejében. Nem is kell ennél hízelgőbb reggeli vagy uzsonna az ünnepek idejére. Természetesen bátran variálhatjuk a tölteléket ízlésünk szerint, pl. tehetünk a tésztába csokit, utólag is megtölthetjük valamilyen krémmel (pl. pisztáciával, csokikrémmel), vagy akár mandulaszeletekkel, akár leöntött csokival is feldobhatjuk a tetejüket. A receptet elkészíthetjük egy nagy panettoneként is, akár egy sütőbe tehető, magas falú edényben, amit előzőleg beburkolunk alul és körbe szilikonos sütőpapírral (a sütési idő alatt megemelkedik, és ha nagyon barnulna a teteje, le kell fedni alufóliával).
Mini panettone recept
Hozzávalók 10 db mini panettonehoz:
- 50 dkg liszt,
- 50 g kristálycukor,
- 2 cs. vaníliacukor,
- egy nagy csipet só,
- 1 zacskó porélesztő (7 gr.),
- 1 tojás,
- 1 tojás sárgája,
- 2 dl langyos tej,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 narancs reszelt héja,
- 2 ek. rumaroma,
- 12 dkg puha vaj,
- 30 dkg aszalt/kandírozott gyümölcs vegyesen (pl. eper, vörösáfonya, aranymazsola),
- 1 tojás a panettone a kenéshez.
Elkészítés:
- A lisztet, cukrokat, sót és élesztőt összekeverjük egy kanállal, hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját, a langyos tejet, a lereszelt citrom és narancs héját, rumaromát, majd dagasztókaros robotgéppel elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már kezd összeállni, apránként, több lépcsőben hozzáadjuk, a puha vajat. Addig dagasztjuk, amíg szép, fényes gombóc lesz a tésztából (kb. 7-10 perc alatt).
- Legalább a duplájára kelesztjük a tésztát lefedve (1-2 óra alatt).
- Ha kész, egy lisztezett felületre borítjuk, picit ellapítjuk a tenyerünkkel, és beledolgozzuk, megpakoljuk a hasonló méretűre aprított aszalt és kandírozott gyümölcsökkel. Feltekerjük, és óvatosan egybegyúrjuk, majd 10 egyforma részre vágjuk szét, és mindegyikből egy-egy kisebb gombócot formázunk.
- A gombócokat mini panettone papír-, szilikonformába, vagy akár egy muffinformába tesszük, és egy konyharuhával lefedve kelesztjük további 30 percet.
- A tetejüket lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben sütjük, légkeverés mellett, sütőtől függően kb. 18-20 percet, tűpróbáig, ill. addig, amíg szépen megbarnul a tetejük.
- Hagyjuk kihűlni a formában, majd tálaljuk önmagában, vagy egy jó kis lekvárral, esetleg mogyoró- vagy pisztáciakrémmel kísérve.