Mini panettone

Ünnepi hangulatot varázsol otthonunkba

Mini panettone recept

Az óriási, olasz “csodakuglóf” kicsinyített másai ezek a helyes, mini panettone sütik. Már a tésztáját is öröm összeállítani, olyan ínycsiklandozó illata van a frissen reszelt citrom, narancs, aszalt gyümölcsök és rum egyvelegének. A sütés alatt pedig egészen biztosak lehetünk abban, hogy ezek a mennyei aromák minden falatban visszaköszönnek majd, igazi ünnepi hangulatot varázsol az otthonunkba a mini panettonék illata. Tökéletesen foszlós, pihe-puha tészta, édes és színes kiegészítőkkel a belsejében. Nem is kell ennél hízelgőbb reggeli vagy uzsonna az ünnepek idejére. Természetesen bátran variálhatjuk a tölteléket ízlésünk szerint, pl. tehetünk a tésztába csokit, utólag is megtölthetjük valamilyen krémmel (pl. pisztáciával, csokikrémmel), vagy akár mandulaszeletekkel, akár leöntött csokival is feldobhatjuk a tetejüket. A receptet elkészíthetjük egy nagy panettoneként is, akár egy sütőbe tehető, magas falú edényben, amit előzőleg beburkolunk alul és körbe szilikonos sütőpapírral (a sütési idő alatt megemelkedik, és ha nagyon barnulna a teteje, le kell fedni alufóliával).

Mini panettone recept

Hozzávalók 10 db mini panettonehoz:

  • 50 dkg liszt,
  • 50 g kristálycukor,
  • 2 cs. vaníliacukor,
  • egy nagy csipet só,
  • 1 zacskó porélesztő (7 gr.),
  • 1 tojás,
  • 1 tojás sárgája,
  • 2 dl langyos tej,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 2 ek. rumaroma,
  • 12 dkg puha vaj,
  • 30 dkg aszalt/kandírozott gyümölcs vegyesen (pl. eper, vörösáfonya, aranymazsola),
  • 1 tojás a panettone a kenéshez.

Elkészítés:

  1. A lisztet, cukrokat, sót és élesztőt összekeverjük egy kanállal, hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját, a langyos tejet, a lereszelt citrom és narancs héját, rumaromát, majd dagasztókaros robotgéppel elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már kezd összeállni, apránként, több lépcsőben hozzáadjuk, a puha vajat. Addig dagasztjuk, amíg szép, fényes gombóc lesz a tésztából (kb. 7-10 perc alatt).
  2. Legalább a duplájára kelesztjük a tésztát lefedve (1-2 óra alatt).
  3. Ha kész, egy lisztezett felületre borítjuk, picit ellapítjuk a tenyerünkkel, és beledolgozzuk, megpakoljuk a hasonló méretűre aprított aszalt és kandírozott gyümölcsökkel. Feltekerjük, és óvatosan egybegyúrjuk, majd 10 egyforma részre vágjuk szét, és mindegyikből egy-egy kisebb gombócot formázunk. 
  4. A gombócokat mini panettone papír-, szilikonformába, vagy akár egy muffinformába tesszük, és egy konyharuhával lefedve kelesztjük további 30 percet.
  5. A tetejüket lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben sütjük, légkeverés mellett, sütőtől függően kb. 18-20 percet, tűpróbáig, ill. addig, amíg szépen megbarnul a tetejük. 
  6. Hagyjuk kihűlni a formában, majd tálaljuk önmagában, vagy egy jó kis lekvárral, esetleg mogyoró- vagy pisztáciakrémmel kísérve.

Mini panettone képek

Ha tetszett a fenti Mini panettone recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kelt tészta recepteket is: Aranygaluska recept, Kardamomos tekercs recept, Fahéja csiga krémsajttal recept.

További receptötletek a hozzávalókból: aszalt gyümölcs, citrom, finomliszt, narancs, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, karácsonyi, kuglóf, olasz, sütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

3 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mini panettone recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Aranygaluska recept
kelt tészta

Aranygaluska

Dióban gazdag, örökzöld kelt tészta

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Kardamomos tekercs recept
kelt tészta

Kardamomos tekercs

Fűszeres huncutság hideg napokra

Hópihe kalács recept
péksütemény

Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Fahéja csiga krémsajttal recept
kelt tészta

Fahéjas csiga krémsajttal

Kelt tészta extrafahéjas, krémes kiadásban

Narancsos, túrós kuglóf recept
kuglóf

Narancsos, túrós kuglóf

Finom, illatos, karácsony ízű kuglóf

Szilvás, mandulás pite recept
pite

Szilvás, mandulás pite

Könnyed, kevert sütemény a szilvaszezonban

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató