Mini panettone

Ünnepi hangulatot varázsol otthonunkba

Mini panettone recept

Az óriási, olasz “csodakuglóf” kicsinyített másai ezek a helyes, mini panettone sütik. Már a tésztáját is öröm összeállítani, olyan ínycsiklandozó illata van a frissen reszelt citrom, narancs, aszalt gyümölcsök és rum egyvelegének. A sütés alatt pedig egészen biztosak lehetünk abban, hogy ezek a mennyei aromák minden falatban visszaköszönnek majd, igazi ünnepi hangulatot varázsol az otthonunkba a mini panettonék illata. Tökéletesen foszlós, pihe-puha tészta, édes és színes kiegészítőkkel a belsejében. Nem is kell ennél hízelgőbb reggeli vagy uzsonna az ünnepek idejére. Természetesen bátran variálhatjuk a tölteléket ízlésünk szerint, pl. tehetünk a tésztába csokit, utólag is megtölthetjük valamilyen krémmel (pl. pisztáciával, csokikrémmel), vagy akár mandulaszeletekkel, akár leöntött csokival is feldobhatjuk a tetejüket. A receptet elkészíthetjük egy nagy panettoneként is, akár egy sütőbe tehető, magas falú edényben, amit előzőleg beburkolunk alul és körbe szilikonos sütőpapírral (a sütési idő alatt megemelkedik, és ha nagyon barnulna a teteje, le kell fedni alufóliával).

Mini panettone recept

Hozzávalók 10 db mini panettonehoz:

  • 50 dkg liszt,
  • 50 g kristálycukor,
  • 2 cs. vaníliacukor,
  • egy nagy csipet só,
  • 1 zacskó porélesztő (7 gr.),
  • 1 tojás,
  • 1 tojás sárgája,
  • 2 dl langyos tej,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 2 ek. rumaroma,
  • 12 dkg puha vaj,
  • 30 dkg aszalt/kandírozott gyümölcs vegyesen (pl. eper, vörösáfonya, aranymazsola),
  • 1 tojás a panettone a kenéshez.

Elkészítés:

  1. A lisztet, cukrokat, sót és élesztőt összekeverjük egy kanállal, hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját, a langyos tejet, a lereszelt citrom és narancs héját, rumaromát, majd dagasztókaros robotgéppel elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már kezd összeállni, apránként, több lépcsőben hozzáadjuk, a puha vajat. Addig dagasztjuk, amíg szép, fényes gombóc lesz a tésztából (kb. 7-10 perc alatt).
  2. Legalább a duplájára kelesztjük a tésztát lefedve (1-2 óra alatt).
  3. Ha kész, egy lisztezett felületre borítjuk, picit ellapítjuk a tenyerünkkel, és beledolgozzuk, megpakoljuk a hasonló méretűre aprított aszalt és kandírozott gyümölcsökkel. Feltekerjük, és óvatosan egybegyúrjuk, majd 10 egyforma részre vágjuk szét, és mindegyikből egy-egy kisebb gombócot formázunk. 
  4. A gombócokat mini panettone papír-, szilikonformába, vagy akár egy muffinformába tesszük, és egy konyharuhával lefedve kelesztjük további 30 percet.
  5. A tetejüket lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben sütjük, légkeverés mellett, sütőtől függően kb. 18-20 percet, tűpróbáig, ill. addig, amíg szépen megbarnul a tetejük. 
  6. Hagyjuk kihűlni a formában, majd tálaljuk önmagában, vagy egy jó kis lekvárral, esetleg mogyoró- vagy pisztáciakrémmel kísérve.

Mini panettone képek

Ha tetszett a fenti Mini panettone recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kelt tészta recepteket is: Aranygaluska recept, Kardamomos tekercs recept, Fahéja csiga krémsajttal recept.

További receptötletek a hozzávalókból: aszalt gyümölcs, citrom, finomliszt, narancs, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, karácsonyi, kuglóf, olasz, sütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

3 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mini panettone recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató