Ezt a fenyőfa mintázatú étcsokoládés, narancskrémes tortát még szentestére sütöttem, de azt gondoltam, hogy más díszítéssel készítve tökéletes ünnepi kiegészítője lehet bármelyik évfordulónak, születésnapnak, így a recept sem veszhet el a gépemen. Ez az elegáns és bonyolult elkészítést sugalló cím valójában roppant egyszerű folyamatokat foglal magába: a csokoládés krémhez csupán csokit olvasztunk és kutyulunk össze tejszínnel, a narancskrém pedig egy egyszerű, de mégis trükkös pudingból és porcukorral kikevert vajas krém elegyéből áll. A krémeket akár külön-külön, más sütihez is fel tudjuk használni.
Étcsokoládés narancskrém torta recept
Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű tortaformához:
A tészta (piskóta) hozzávalói:
- 12 tojás,
- 4 ek. víz,
- 12 csapott ek. cukor,
- 12 púpos ek. rétesliszt,
- 1 cs. sütőpor,
- 2 ek. olaj,
A narancsos krém hozzávalói:
- 2 cs. vaníliapuding,
- 5 dl narancslé,
- 2 narancs reszelt héja,
- pár ek. cukor (a narancs savanyúságától függően),
- 10 dkg puha vaj,
- 10 dkg porcukor,
- 2 cs. vaníliacukor,
Az étcsokoládés krém hozzávalói:
- 20 dkg étcsokoládé,
- 1,5 dl szoba hőmérsékletű habtejszín,
Díszítéshez:
- narancshéj,
- étcsoki darabkák,
- szórócukor
Elkészítés:
- A piskótához írt alapanyagokat megfelezzük és így két kerek piskóta tésztát sütünk.
- A tojások sárgáját vízzel, cukorral egy turmixgép segítségével alaposan habosra összekeverjük, hogy a cukor jól elolvadjon benne és ehhez adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.
- A tojásfehérjéből felvert habot keverjük a masszához utolsó lépésként és ügyelünk arra, hogy a keverés közben ne nagyon törjük össze a habot. Kettévesszük a tésztát (két körben sütjük meg a két tortalapot.)
- Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a tésztát és előmelegített, forró (180 fokos) sütőbe tesszük, a hőfokot 150 fokra állítjuk, légkeverés nélkül.
- Kb. 15-20 percig ne is nyissuk ki a sütő ajtaját, később tűpróbát végzünk és, ha már nem ragad rá semmi a tűre, akkor elzárhatjuk a sütöt, de még ne vegyük ki belőle: fokozatosan távolítsuk el, vagyis 5-10 percig zárt ajtó, 10 percig fakanállal kitámasztott ajtó, később lenyitott ajtó, majd a végén ki is vehetjük a sütőből.
- A narancsos krémhez sűrű pudingot főzünk tej helyett 5 dl narancslében. Hamar sűrűsödik, érdemes vigyázni és folyamatosan kevergetni, még akkor is, amikor már kész a puding, párszor keverjük át és várjuk meg, amíg egészen langyosra hűl.
- Addig a puha vajat alaposan habosítsuk ki a porcukorral és vaníliacukorral, majd apránként adjunk a pudingból a vajas cukorhoz, jól dolgozzuk össze. Ebbe reszeljük a narancs héját, ill. szórjunk még cukrot, ha túlságosan savanyú lenne.
- Az étcsokis krémhez olvasszuk fel a csokit, picit hűtsük, majd apránként adagolva hozzá a tejszínt, habverővel keverjük szép selymesre. A megsült és kihűlt tésztákat kétfelé vágjuk, majd csoki és narancskrém sorrendben mindet megkenjük, a maradék narancsos krémmel pedig kívülről is bevonjuk a tortát. A piskóták sikerétől függően lehet azt is, hogy az egyiket elvágjuk, a másikat pedig nem, vagy akár egyet kétszer is elvágunk, a profik pedig próbálkozhatnak egy nagy (pl. 10 tojásos) piskóta megsütésével és annak két vagy háromfelé vágásával.