A mogyoróvaj házilagos elkészítése sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. Ráadásul jó, ha kéznél van egy mogyoróvaj recept, hiszen nem lehet bárhol hozzájutni, ezt nem tudjuk feltétlen beszerezni a sarki kisboltból, ellenben a földimogyoróval. Egy erős, késes aprítógép szükséges hozzá, no meg sótlan mogyoró, ízlés szerint egy kis méz, só, esetleg mogyoróolaj, napraforgóolaj, és a gép helyettünk elvégzi a pár perces munkát. A recept tesztelése után érdemes mérlegelni, hogy megéri-e ezek után drága, bolti mogyoróvajat vásárolni. Önmagában is leírhatatlanul mennyei, a földimogyoró rajongók imádni fogják, de ebben a bögrés sütiben is fantasztikus. Ráadásul nagyon gyorsan, egyszerűen elkészül.
Mogyoróvajas kocka és házi mogyoróvaj recept
Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
A mogyoróvajhoz (1 kis üvegnyihez):
- 2 zacskó (340 g) sótlan, pörkölt mogyoró,
- egy csipet só,
- 1-2 tk. méz (elhagyható),
- pár csepp olaj, pl. mogyoró (elhagyható).
A sütihez:
- 2/3 bögre puha vaj,
- 1 bögre házi mogyoróvaj,
- 3 tojás,
- fél bögre cukor (nyírfacukrot használtam),
- 2 bögre liszt,
- 2 tk. sütőpor,
- 1 vaníliarúd,
- 1 dl tej,
- kb. 1 bögrényi csokicseppek
Elkészítés:
- A mogyoróvaj hozzávalóit egy éles késes aprítógépbe tesszük és többször beindítva a gépet egészen addig dolgoztatjuk, amíg krémes állagot nem kölcsönöz a mogyorónak. Időnként átkeverjük, szüneteltetjük a munkát, hogy a mogyoróból felszabaduljon a mogyi saját olaja.
- A sütihez a vajat, mogyoróvajat, tojást és cukrot egy robotgép segítségével alaposan összedolgozzuk, majd a lisztet a sütőporral hozzáadjuk, belekaparjuk a vaníliarúd magjait, elkeverjük, majd lazítjuk a tejjel és a végén a csokicseppekkel pöttyözzük meg a tésztát.
- Előmelegített sütőben sütjük 170 fokon kb. 20 percig, tűpróbával teszteljük a sütit.