A gesztenyés brownie verziót is imádtam, de az új kedvencem brownie fronton a törökmogyorós brownie. Elképesztően jól passzol az étcsokitengerhez a mogyoró aromája, és az egészséges törökmogyoró lisztnek köszönhetően még glutént sem tartalmaz. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a tetejére egy kis őszi színvilágot varázsoltam sütőtökös sajtkrémmel. Így egyszerre szaftos, aromás, édes, és krémes: megvan benne minden, amitől bele lehet szeretni egy süteménybe.
Mogyorós brownie sütőtökös sajtkrémmel recept
Hozzávalók:
Browniehoz:
- 25 dkg étcsokoládé,
- 20 dkg vaj,
- 5 tojás,
- 15 dkg cukor,
- 1 púpos ek. kakaópor,
- csipet só,
- 10 dkg törökmogyoró liszt.
Sütőtökös sajtkrémhez:
- 20 dkg natúr krémsajt/mascarpone,
- 1 tojás sárgája,
- 1 cs. vaníliacukor,
- 2 ek. kristálycukor,
- kb. 12-14 dkg sütőtök püré.
Elkészítés:
- A csokit a vajjal vízgőz fölött vagy alacsony hőfokon összemelegítjük, amíg jól egybeolvadnak, majd hagyjuk legalább langyosra hűlni. A brownie tésztájához a tojást a cukorral összeturmixoljuk.
- Hozzáadjuk a kihűlt, olvasztott csokit.
- Majd a sóval, kakaóporral összekevert mogyorólisztet is hozzákeverjük, összedolgozzuk, és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
- A sajtkrémes réteghez összekeverjük a tojást, a cukorral és krémsajttal. Ennek a krémnek az 1/3-ához adjuk hozzá a megsütött sütőtök, botmixerrel lepürésített belsejét, jól összedolgozzuk.
- A brownie tetejére evőkanállal halmokat pakolunk a sütőtökös, majd a sima sajtkrémes masszából.
- Ezt követően egy hústű vagy késhegy segítségével, cikk-cakk alakban összekutyuljuk a teljes, brownie-s, sajtkrémes tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. 35-40 percig.
- Most jön a legnehezebb rész: csak akkor szabad megkóstolni, ha már teljesen kihűlt.