Sütőtökös pite dióval és krémsajttal

Vanília, sütőtök és karamellizált dió találkozása egy pitében

Sütőtökös pite recept

Teljesen magával ragadott az idei sütőtökszezon és ennek köszönhetően már legalább négy sütőtökös fogást készítettem el, mindezt úgy, hogy sosem voltam nagy barátságban a sütőtökkel. A sütőből áradó fantasztikus illat mindig elvarázsol, amikor éppen előkészítem a zöldséget főzéshez vagy sütéshez. A csodálatosan erős, élettel teli színéről nem is beszélve. Ezt az egyszerűen, bögrés mérési módszerrel készülő pitét a mennyei, vaníliás krémsajt koronázza meg, karamellizált dió darabokkal a tetején.

Sütőtökös pite recept

Hozzávalók 25-30 szelethez:

  • 3/4 bögre* puha vaj (kb. 200 gramm),
  • 2 cs. vaníliacukor,
  • 1/2 bögre kristálycukor,
  • 4 db tojás,
  • 1 bögre* sütőtökpüré,
  • 2 bögre* finomliszt,
  • 1 tk. sütőpor,
  • 1 tk. szódabikarbóna,
  • 1 csipet só,
  • 1 tk. fahéj,
  • 1 db narancs lereszelt héja.

Krémsajt réteg hozzávalói:

  • 3 db 125 gr-os natúr krémsajt (pl.philadelphia), 
  • 2-3 evőkanálnyi puha vaj, 
  • 2 ek. vaníliaaroma, 
  • kb. 10 ek. porcukor,
  • 1 kis marék friss dió,
  • 1-2 ek. cukor.

Elkészítés:

  1. A puha vajat a vaníliacukorral, kristálycukkoral és 4 tojással turmixgép segítségével alaposan kikeverjük, kihabosítjuk.
  2. Hozzáadjuk az előzőleg megsütött sütőtököt (180 fok légkeveréssel kb. 50-60 perc alatt, a belsejét kikanalazva), lisztet, sütőport, szódabikarbónát, csipet sót, fahéjat és a lereszelt narancshéjat, majd jól összedolgozzuk.
  3. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű, téglalap alakú tepsibe öntjük és kb. 25 perc alatt, 170-180 fokon megsütjük (légkeveréssel).
  4. Amíg sül a pite elkészítjük a krémet és a diót: a natúr krémsajtot összekeverjük a vajjal, vaníliával, porcukorral. A karamellizált dióhoz egy serpenyőben megpirítjuk a diódarabokat, 1-2 evőkanálnyi cukor társaságában, amíg rá nem karamellizálódik (olvad és pirul) a cukor a dióra.
  5. Ha kihűlt a pite, megkenjük a tetejét a krémmel és megszórjúk a kihűlt, karamellizált dió darabokkal. Dió helyett akár étcsokit is reszelhetünk vagy olvaszthatunk, csorgathatunk rá, vagy pirított mandulaszeleteket is el tudnék képzelni rajta.

*Tipp: a bögrés recepteknél igazából nem is annyira a bögre mérete számít, hanem az, hogy mindvégig ugyanazt a bögrét használjuk az egységnyi mennyiségek miatt. Alapvetően 2,5-3 dl-es tejeskávé vagy klasszikus teás bögre méretet érdemes használni.

Sütőtökös pite dióval és krémsajttal képek

Ha tetszett a fenti Sütőtökös pite recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pite recepteket is: Vaníliapudingos, almás morzsapite recept, Szilvás cobbler recept, Cukkinis, leveles tésztás pite recept.

További receptötletek a hozzávalókból: dió, fahéj, finomliszt, krémsajt, narancs, sütőtök, vanília. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: amerikai, édesség, könnyen elkészíthető, pite, sütemény, sütőtökszezon.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

9 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 4.7

Sütőtökös pite recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató