Teljesen magával ragadott az idei sütőtökszezon és ennek köszönhetően már legalább négy sütőtökös fogást készítettem el, mindezt úgy, hogy sosem voltam nagy barátságban a sütőtökkel. A sütőből áradó fantasztikus illat mindig elvarázsol, amikor éppen előkészítem a zöldséget főzéshez vagy sütéshez. A csodálatosan erős, élettel teli színéről nem is beszélve. Ezt az egyszerűen, bögrés mérési módszerrel készülő pitét a mennyei, vaníliás krémsajt koronázza meg, karamellizált dió darabokkal a tetején.
Sütőtökös pite recept
Hozzávalók 25-30 szelethez:
- 3/4 bögre* puha vaj (kb. 200 gramm),
- 2 cs. vaníliacukor,
- 1/2 bögre kristálycukor,
- 4 db tojás,
- 1 bögre* sütőtökpüré,
- 2 bögre* finomliszt,
- 1 tk. sütőpor,
- 1 tk. szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 1 tk. fahéj,
- 1 db narancs lereszelt héja.
Krémsajt réteg hozzávalói:
- 3 db 125 gr-os natúr krémsajt (pl.philadelphia),
- 2-3 evőkanálnyi puha vaj,
- 2 ek. vaníliaaroma,
- kb. 10 ek. porcukor,
- 1 kis marék friss dió,
- 1-2 ek. cukor.
Elkészítés:
- A puha vajat a vaníliacukorral, kristálycukkoral és 4 tojással turmixgép segítségével alaposan kikeverjük, kihabosítjuk.
- Hozzáadjuk az előzőleg megsütött sütőtököt (180 fok légkeveréssel kb. 50-60 perc alatt, a belsejét kikanalazva), lisztet, sütőport, szódabikarbónát, csipet sót, fahéjat és a lereszelt narancshéjat, majd jól összedolgozzuk.
- Sütőpapírral bélelt, közepes méretű, téglalap alakú tepsibe öntjük és kb. 25 perc alatt, 170-180 fokon megsütjük (légkeveréssel).
- Amíg sül a pite elkészítjük a krémet és a diót: a natúr krémsajtot összekeverjük a vajjal, vaníliával, porcukorral. A karamellizált dióhoz egy serpenyőben megpirítjuk a diódarabokat, 1-2 evőkanálnyi cukor társaságában, amíg rá nem karamellizálódik (olvad és pirul) a cukor a dióra.
- Ha kihűlt a pite, megkenjük a tetejét a krémmel és megszórjúk a kihűlt, karamellizált dió darabokkal. Dió helyett akár étcsokit is reszelhetünk vagy olvaszthatunk, csorgathatunk rá, vagy pirított mandulaszeleteket is el tudnék képzelni rajta.
*Tipp: a bögrés recepteknél igazából nem is annyira a bögre mérete számít, hanem az, hogy mindvégig ugyanazt a bögrét használjuk az egységnyi mennyiségek miatt. Alapvetően 2,5-3 dl-es tejeskávé vagy klasszikus teás bögre méretet érdemes használni.