A klasszikus magyar palacsinta variációi is léteznek szinte minden országban, kicsit másképp nevezve és másra helyezve a hangsúlyt. Az amerikai palacsintát arról ismerjük fel, hogy sokkal nagyobbat lehet harapni bele, mert ducibb, ugyanakkor kisebb kör alakú, mint a miénk. Nem tekerjük fel, hanem általában juharsziruppal, mézzel, lekvárral, nutellával a tetején fogyasztjuk. Nincs ez másként a sütőtökös amerikai palacsintával sem: mennyeien finom málna- vagy áfonyadzsemmel, karamellel, pirított mandulával. Édesszájúak számára a tökéletes édes reggelit testesítheti meg.
Sütőtökös amerikai palacsinta recept
Hozzávalók kb. 2-3 személyre:
- fél db sütni való tök
- 2 tojás,
- 1/4 bögre porcukor
- 1 cs. vaníliacukor,
- 1 ek. vaníliaaroma,
- 1 bögre sütőtökpüré,
- 1 csipet só,
- 1 bögre tej,
- 5 ek. napraforgó olaj,
- 1,5 bögre finomliszt,
- 1 tk. sütőpor,
- 1-2 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt vagy friss gyömbér lereszelve,
- pár ek. olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Első lépésként süssük meg a félbevágott, kimagozott tök felét kb. 50 perc alatt 180 fokos sütőben. Ha kihűlt, kaparjuk ki a csodszép narancssárga belsejét és pürésítsük le.
- Turmixoljuk össze a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá az olajat, vaníliát és a tökpürét, dolgozzuk össze.
- Következő lépésként a száraz hozzávalókat öntjük az edénybe: lisztet a sóval, sütőporral, fahéjjal, őrölt vagy friss gyömbérrel, alaposan összekeverjük.
- Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet és csomómentesre dolgozzuk össze a tésztát. A cél, hogy egy sűrű palacsintatészta állagot érjünk el, így, ha túl hígnak érzitek, még egy kis liszttel lehet sűríteni és fordítva.
- Kb. egy kávéskanálnyi olajat cseppentünk a palacsintasütő serpenyőbe, majd forró serpenyőben sütjük a kb. 1 kisebb merőkanálnyi tészta adagot (a serpenyő közepén). Kb. 1-2 percig sütjük a palacsinta mindkét oldalát (több idő kell egy-egy oldal megsüléséhez, mint a klasszikus palacsintának).