Palacsinta fronton új kedvencem született, amióta egy palacsintázóban megkóstoltam a hollandok mennyei édességét, a dutch baby-t. Könnyed, habos, csinos fazonú és elképesztően egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Bármelyik percben dönthetünk úgy, hogy összedobjuk ezt a csodát, mert semmilyen különleges alapanyag nem szükséges hozzá. Pillanatok alatt össze lehet kutyulni a tésztáját, és 20 perc alatt magától megsül a sütőben. Élmény nézni, ahogy a tészta méltóságteljesen megemelkedik, egy kis palacsintafészekké alakul át, és hívogat minket arra, hogy "gyere, tölts tele mindenféle földi jóval".
Dutch baby recept
Hozzávalók 2 személyre:
- 1/2 bögre liszt,
- 1-2 ek. vaníliacukor,
- csipet só,
- 3 tojás,
- 3/4 bögre tej,
- 1/2 vaníliarúd magjai,
- 3 ek. vaj.
Töltelék hozzávalói:
- 30 dkg áfonya és málna vegyesen,
- 2 ek. cukor,
- Kevés darabolt pisztácia és porcukor a tetejére.
Elkészítés:
- 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
- A palacsinta hozzávalóit a vaj kivételével habosra turmixoljuk (turmixgéppel vagy aprítógéppel).
- Sütőbe tehető serpenyőbe (24 cm átmérőjű) vagy egy kerek kerámiatálba tesszük a vajat, sütőbe toljuk, és megvárjuk, amíg teljesen elolvad.
- Ekkor öntjük a serpenyőbe a palacsinta tésztát, és kb. 20 perc alatt megsütjük. Gyönyörűen meg fog emelkedni a tészta, olyan mintha ki szeretne bújni a serpenyőből. Amikor már aranybarna, és szépen megemelkedett, akkor készen van.
- A gyümölcsöket a palacsinta sütés ideje alatt pici cukorral összefőzzük, és a sütőből kivett palacsintát megtöltjük vele, megszórjuk pisztácia darabokkal, porcukorral és melegen fogyasztjuk.
Tippek:
- A dutch baby-hez pár órával a sütés előtt készítsük ki a tojásokat, tejet, vajat, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedhessenek fel.
- A bögrés méréshez egy 2,5 dl-es bögrét használtam, de ettől a mérettől el lehet picit térni. A lényeg az, hogy a tejhez és liszthez is ugyanakkora bögrét használjuk.
- Bármilyen friss vagy fagyasztásból felengedett gyümölccsel, lekvárral, mogyorókrémmel, mogyoróvajjal, magokkal, kókuszreszelékkel, juharsziruppal, olvasztott csokival, és hasonló finomságokkal pakolhatjuk tele ezt a csodás, holland palacsintát.
- Érdemes zsírosabb tejből készíteni a dutch baby-t.