Dutch baby

Sütőben sült, holland palacsinta

Dutch baby holland palacsinta recept

Palacsinta fronton új kedvencem született, amióta egy palacsintázóban megkóstoltam a hollandok mennyei édességét, a dutch baby-t. Könnyed, habos, csinos fazonú és elképesztően egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Bármelyik percben dönthetünk úgy, hogy összedobjuk ezt a csodát, mert semmilyen különleges alapanyag nem szükséges hozzá. Pillanatok alatt össze lehet kutyulni a tésztáját, és 20 perc alatt magától megsül a sütőben. Élmény nézni, ahogy a tészta méltóságteljesen megemelkedik, egy kis palacsintafészekké alakul át, és hívogat minket arra, hogy "gyere, tölts tele mindenféle földi jóval".

Dutch baby recept

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1/2 bögre liszt,
  • 1-2 ek. vaníliacukor,
  • csipet só,
  • 3 tojás,
  • 3/4 bögre tej,
  • 1/2 vaníliarúd magjai,
  • 3 ek. vaj.

Töltelék hozzávalói: 

  • 30 dkg áfonya és málna vegyesen,
  • 2 ek. cukor,
  • Kevés darabolt pisztácia és porcukor a tetejére.

Elkészítés:

  1. 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
  2. A palacsinta hozzávalóit a vaj kivételével habosra turmixoljuk (turmixgéppel vagy aprítógéppel).
  3. Sütőbe tehető serpenyőbe (24 cm átmérőjű) vagy egy kerek kerámiatálba tesszük a vajat, sütőbe toljuk, és megvárjuk, amíg teljesen elolvad. 
  4. Ekkor öntjük a serpenyőbe a palacsinta tésztát, és kb. 20 perc alatt megsütjük. Gyönyörűen meg fog emelkedni a tészta, olyan mintha ki szeretne bújni a serpenyőből. Amikor már aranybarna, és szépen megemelkedett, akkor készen van.
  5. A gyümölcsöket a palacsinta sütés ideje alatt pici cukorral összefőzzük, és a sütőből kivett palacsintát megtöltjük vele, megszórjuk pisztácia darabokkal, porcukorral és melegen fogyasztjuk.

Tippek:

  • A dutch baby-hez pár órával a sütés előtt készítsük ki a tojásokat, tejet, vajat, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedhessenek fel.
  • A bögrés méréshez egy 2,5 dl-es bögrét használtam, de ettől a mérettől el lehet picit térni. A lényeg az, hogy a tejhez és liszthez is ugyanakkora bögrét használjuk.
  • Bármilyen friss vagy fagyasztásból felengedett gyümölccsel, lekvárral, mogyorókrémmel, mogyoróvajjal, magokkal, kókuszreszelékkel, juharsziruppal, olvasztott csokival, és hasonló finomságokkal pakolhatjuk tele ezt a csodás, holland palacsintát.
  • Érdemes zsírosabb tejből készíteni a dutch baby-t.

Dutch baby képek

Ha tetszett a fenti Dutch baby holland palacsinta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sütemény recepteket is: Kalácsfánk recept, Csokis, mogyoróhabos pite recept, Triplacsokis, mogyoróvajas kenyér recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, holland, könnyen elkészíthető, street food, töltött.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Dutch baby holland palacsinta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató