A babapiskótás tiramisu torta remek és gyors alternatívája egy csodás, sütőben készített karácsonyi tortának. Szupercsinos, ünnepi hangulatba repít, és az elkészítése sokkal egyszerűbb annál, mint amilyen bonyolultnak néz ki. A belevalókat is bátran variálhatjuk aszerint, hogy mik a kedvenc karácsonyi ízeink.
Gesztenyepürés tiramisu torta recept
Hozzávalók egy magas tortához:
- kb. 2-3 csomag babapiskóta
- 50 dkg gesztenyepüré
- 50 dkg mascarpone
- 1 kis üveg meggylekvár
- egy espresso (főzött) kávé
- kb. 3-4 dl tej
- 1-2 ek. kakaópor
- 1-2 tk. méz
- pár csepp rumaroma/amaretto likőr
- 2 dl habtejszín+ 1 zacskó habfixáló
Tiramisu torta gyártás lépésről lépésre:
- Főzz egy kávét és öntsd fel bőven tejjel, ízesítsd mézzel, esetleg rumaromával/amaretto likőrrel. Ebben fogjuk megfürdetni, belemeríteni a piskóta darabokat.
- Készítsük el a krémet: lazítsuk a gesztenyepürét kevés tejjel, hogy krémesre keverhessük a mascarponéval.
- Innentől pedig már csak az összeállítás van hátra: válasszunk egy szép tálat, ahol a tortát szeretnénk tálalni, ebbe tegyük be a kapcsos tortaforma karikáját (az alja nélkül). Egy pillanatra merítsük csak meg a kávés tejbe a piskótákat (véletlenül se áztassuk, de azért érje mindenhol a tej) és elsőként függőlegesen díszítsük ki vele a tortakarika oldalát.
- Most pedig kezdjük a rétegezést: alulra (a babapiskótás körön belülre) piskótákat helyezünk egymás mellé, ezt kenjük meg a meggylekvárral, majd a gesztenyés krémmel és újból piskótával (és így tovább, amíg el nem fogynak vagy amíg elférnek a formában)...
- A tetejére habfixálóval és vaníliacukorral felvert tejszínhab kerül, amit megszórunk gazdagon kakaóporral és/vagy fahéjjal.
Tippek:
Néhány órát hagyjuk a hűtőben állni tálalás előtt, de egy éjszaka is nagyon jót tesz neki. A pihenés után óvatosan szedjük le a tortakarikákat és egy masnival kívülről kössük át.
A belső rétegekhez használhatunk akár rendes piskóta lapokat is, de azokhoz még kevesebb kávés tej szükséges.
A tölteléket bátran variálhatjuk ízlésünk szerint: pl. fehércsokis-mascarpone krém és málnalekvár is remek kombináció lehet vagy étcsokoládés mascarpone krém reszelt narancssal, kandírozott narancshéjjal stb.