Szezámmagos mini császárzsemle teljes kiőrlésű lisztből

Avagy a szombat esti hamburger buci

Szezámmagos mini császárzsemle recept

Azt hiszem nem létezik csinosabb buci a császárzsemle helyes kis, fonott formáinál. Valamiért mindig azt gondoltam, hogy a császárzsemle egy nagyon bonyolult alkotási folyamat eredménye, így idáig váratott magára a kipróbálása, amihez az ország egyik legprofibb pékmestere, Limara receptjét hívtam segítségül. Az élményt tovább fokozva mini hamburgereket gyártottam a zsemléből, házilag ízesített húspogácsával, friss, erkélyen termett salátával és karamellizált édeshagymával.

Szezámmagos császárzsemle recept

Hozzávalók 8 db mini császárzsemléhez:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g puha vaj
  • 25 g friss élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 1 tk. só
  • a kenéshez 1 db tojás
  • a tetejére szezámmag

Császárzsemle elkészítése:

  1. A meglangyosított tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. Kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, puha vajat, majd a felfutott élesztős tejet és turmixgép dagasztó karával vagy saját kézzel jól megdagasztjuk a tésztát.
  3. Kb. 45-60 percre pihenni, kelni hagyjuk egy konyharuhával letakarva az edényben.
  4. Miután duplájára kelt, 8 egyenlő részre osztjuk és kis gombócokat formálunk, majd 10 percig szintén konyharuhával letakarva pihentetjük.
  5. A gombócokat ellapítjuk és nagyon szorosan feltekerjük és kb. 40-45 cm-es rudat sodrunk belőlük. A rúd közepén készítünk egy hurkot, majd jobbról és balról is áthúzzuk a hurkon a tésztát, az alján pedig összecsípjük a két végét és sütőpapíros tepsin hagyjuk kelni őket további félórát.
  6. Egy egész tojással lekenjük a tetejüket, megszórjuk szezámmaggal és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 20-25 percre.

Szezámmagos mini császárzsemle teljes kiőrlésű lisztből képek

Ha tetszett a fenti Szezámmagos mini császárzsemle recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pékáru recepteket is: Muffin buci recept, Zabpelyhes stangli recept, Édesburgonyás, cukkinis marharagu tekercs recept.

További receptötletek a hozzávalókból: szezámmag, teljes kiőrlésű liszt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: grillszezon, kenyérféle, street food.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Szezámmagos mini császárzsemle recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Zabpelyhes stangli recept
pékáru

Zabpelyhes stangli

Könnyű, puha és egészséges kifliféle

A legfinomabb kifli recept
pékáru

A legfinomabb kifli recept

Kényeztessük magunkat és családunkat frissen sült, pihe-puha kiflivel!

Dagasztás nélküli gyökérkenyér recept
kenyérféle

Dagasztás nélküli gyökérkenyér

Öt perc munkával járó kenyérvarázslat 4 különböző recepttel

Sok magos tönkölykocka recept
fitt nasi

Sok magos tönkölykocka

Házi pékség tönkölybúzából

Kínai szezámmagos csirke csípős, édes bundában recept
ázsiai

Kínai szezámmagos csirke csípős, édes bundában

A híres kínai büfés étel házi kiadásban

Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga recept
péksütemény

Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga

Szuper kókuszos péksüti fitt verzióban

Mézes, magos szelet recept
fitt nasi

Mézes, magos szelet

Vitamindús, fitt nassolnivaló

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató