A BBC GoodFood instagram oldalán láttam pár hónapja egy hasonló, marharagus leveles tészta tekercset és nagyon megtetszett az ötlet, hogy egy gazdag ragut töltsünk a tésztába, ami akár ebédre is kiváló tud lenni egy kis savanyú uborka társaságában. Az eredeti recepteben egy lencsés, babos töltelék készült, de az alapanyagokat átvariáltam aszerint, hogy mit találtam itthon és valahogy isteni kombinációt eredményezett ez a verzió. Vendégváró vacsiként, de akár laktató péksüteményként, tízóraiként is kiválóan megállja a helyét. Ráadásul a ragut akár egy nappal korábban is meg lehet főzni, így egyrészt nagyon jól összeállnak az ízek, másrészt innentől kezdve gyorsan elkészül a tekercs.
Édesburgonyás, cukkinis marharagu tekercs recept
Hozzávalók kb. 12 tekercshez:
- 50 dkg darált marhahús
- 3 db kisebb sárgarépa
- 2 db kisebb édesburgonya
- 1 db cukkini
- 1 db paradicsom
- kevés olívaolaj (pár ek.)
- 1-1 tk. oregánó és kakukkfű
- só, bors
- 3 tk. füstölt paprika
- chili szósz ízlés szerint
- kb. 1 dl zsíros tejszín
- kb. 2 ek. worcestershire szósz
- 50 dkg leveles tészta
- 1 tojás
- kevés szezámmag
Elkészítés:
- Néhány evőkanál olívaolajon fehéredésig pirítjuk a darált húst.
- Hozzáadjuk az apró (hasonló) darabokra vágott édesburgonyát, cukkinit, sárgarépát, és még mindig magas hőfokozaton, folyamatosan kevergetve sütjük néhány percig.
- Beledobjuk a cikkekre vágott paradicsomot, fűszerezzük, majd fedő alatt közepes lángon puhára főzzük.
- Amikor puhára főtt a husi és a zöldségek, hozzáöntünk egy kevés tejszínt, összemelegítjük és készen is volnánk a raguval.
- A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk és kb. 12*12 cm-es négyzeteket vágunk a tésztából. Az egyik felébe 1-2 teáskanálnyi ragut halmozunk és ráhajtjuk a tészta másik felét (úgy, hogy egy picit túl lógjon a husi kupacon, így picit alá is be tudjuk hajtani a tésztát), a széleit alaposan lenyomkodjuk, megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal.
- 200 fokra előmelegített sütőben sütjük (légkeveréssel), amíg szépen megnőnek a tekercsek és aranybarnára sülnek.