A fűszeres olasz paprikakrém, vagy eredeti könyvbéli nevén a pepperonata ötlete és receptje egyik kedves kolléganőmtől származik, aki kölcsönadta az Ajándékok a konyhából című szakácskönyvét, ami ennek a szuper krémnek a leírását is tartalmazza, mindamellett, hogy még legalább 5 ígéretes receptet kiírtam belőle. A paprikaszósz finom melegen, hidegen, melegszendvicskrémként, ízesítéshez, sült húsokhoz, sajtokhoz és mellesleg helyes üvegekbe öntve jó kis gasztroajándék lehet az ünnepek környékén.
Fűszeres olasz paprikakrém - pepperonata recept
Hozzávalók kb. 7-8 kisebb befőttes üveghez:
- 2 kg piros paprika (kaliforniai/kápia/pritamin),
- 1 kg paradicsom,
- fél kg vöröshagyma,
- 8 gerezd fokhagyma,
- 1-2 babérlevél,
- olívaolaj,
- kakukkfű,
- rozmaring,
- oregánó,
- só, bors,
- csípős paprika,
- szükség szerint kevés cukor,
- 1 tk. nátrium-benzonát, ha tartósítani szeretnénk.
Elkészítés:
- Ami fontos szabály ilyenkor télen, amikor már nincs friss magyar paradicsom és paprika, hogy mielőtt a 2 kilónyi paprikát hozzáadjuk a készülődő paprikakrémünkhöz, mindig ellenőrizzük az ízét, nehogy véletlenül műanyag vagy vegyszer ízű legyen, mert a rossz utóíz az egész szószt elronthatja.
- Mossuk meg alaposan a paprikát és a paradicsomot, a paprikát csumázzuk ki és vagdossuk fel kockákra.
- A paradicsomot pár percre forró vízbe mártva húzzuk le a héját, kaparjuk ki a magját és vágjuk ezt is kokckákra.
- Az aprított vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a pici fokhagyma darabokat, paprikát, paradicsomot, ízlés szerint szórunk bele a fenti fűszerekből és alacsony hőfokon összerottyantjuk a zöldségeket, gyakorlatilag szétfőzzük az alkotóelemeket.
- Amikor alaposan megpuhult minden, akkor kivesszük a babérlevelet és aprítógépben vagy botmixerrel ledaráljuk a zöldségragut krém állagúra, majd egy picit még ilyen állapotában is főzzük, hogy sűrűsödjön egy csöppet.
- Ha befőttes üvegekben szeretnénk hosszabb időre eltenni, akkor az utolsó rottyanás előtt egy teáskanálnyi nátrium-benzonátot szórjunk bele, keverjük el alaposan.
- Amikor elkészültünk a krémmel, még forrón öntsük befőttes üvegekbe (egy kanalat vagy villát tegyünk az üvegbe, így véletlenül sem pattan el az üveg, majd tegyük tovább, mindig abba, ahova éppen öntjük a szószt, utána már kivehetjük belőle), zárjuk le kupakkal és pár percre fordítsuk fejjel lefelé, majd vissza és száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni.