Sütőtökszezon idején ne hagyjuk ki a sült sütőtök pürés, gyömbértől kellemesen csípős rizottót sem, hiszen zseniálisan krémes, üdítően színes, olasz egytálételről van szó. Remekül felpezsdít, és mosolyt csal az arcunkra. Önmagában a rizottófőzés folyamata is nagyon jó élmény. Fantasztikus látni, ahogyan a rizottó rizs minden egyes kanál alaplé hozzákeverését követően egyre teltebbé, lágyabbá válik. A tálalásnál a tetejére szórt, roppanósra pirított tökmagok roppanósságáról nem is beszélve… Ha ennél még különlegesebb, sütőtökös rizottó receptet keresnél, nézd meg az amaretti kekszes verziót is!
Gyömbéres, sütőtökös rizottó recept
Hozzávalók kb. 2-4 személyre:
- 1 db kisebb sült sütőtök fele (kb. 50-60 dkg sütőtökpüréhez elegendő),
- kb. 6-10 dkg vaj,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- kb. 25-30 dkg arborio (rizottó) rizs,
- 1 dl száraz fehér bor,
- kb. 5 dl zöldség vagy húsleves alaplé,
- 1 kis darab friss gyömbér,
- só ízlés szerint,
- kevés olívaolaj,
- őrölt chili paprika vagy cayenne bors ízlés szerint,
- egy marék natúr vagy sós tökmag.
Elkészítés:
- Egy kis darab vaj és kevés olívaolaj keverékén megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a rizst, majd felöntjük a borral és megvárjuk, amíg azt magába szívja a rizs (pár perc). Közepes hőfokon főzzük a rizottót, folyamatos kevergetés mellett.
- Ezt követően apránként, merőkanalanként adagoljuk hozzá a meleg alaplevet és közben folyamatosan kevergetjük a rizottót. (Alaplevet készíthetünk néhány zöldségből, pl. vöröshagyma, zeller és sárga/fehérrépa felhasználásával, és természetesen a vasárnapi húslevesből maradt alaplé is tökéletes hozzá.)
- Fontos, hogy megvárjuk, amíg a rizs felszívja a levest és szinte „kiált” a következő kanálért, így szép krémes lesz a rizottó. A főzés során néhányszor még felturbózhatjuk egy-egy kis darab vajjal, csodásan selymesíti a rizottót.
- Amikor már szépen megdagadtak a rizsszemek (de még rugalmasak és feszesek), hozzáadjuk a lepürésített sütőtököt, és a frissen reszelt gyömbért, összekeverjük. Nagyjából összesen 20-25 percre van szükség ahhoz, hogy megpuhuljon és krémessé váljon a rizottó (fontos, hogy ne főzzük szét a rizst, még rugalmas maradjon, az egész rizottó pedig legyen finom, szaftos, “mély tányérba való”).
- Fűszerezzük egy kis sóval, ízlés szerint egy kis chilivel, majd keverjük jól össze.
- Tálalásnál locsolhatunk rá még egy kis olívaolajat, és koronázzuk meg pirított tökmaggal.