A pisztácia iránti vágyamat leginkább nyáron, a pisztácia fagyikkal tudom csillapítani, amiből itthon sajnos nem lehet minden utcasarkon igazán finomat kapni. A férjem születésnapja remek alkalmat adott arra, hogy a pisztácia fagyit egy krémes torta formájába önthessem. Szerencsére neki is nagyon ízlett, így a picit öncélú édesség végül remek torta ötletnek bizonyult. Azon túl, hogy 1-2 órás szórakozással ér fel a sótlan pisztácia bontogatása, maga a süti pikk-pakk elkészíthető és különlegesen finom, remek leképezése (lehet télen) a nyári pisztácia fagyi ízének. Még az is megfordult a fejemben, hogy karácsonykor ilyet készítek majd.
Habos pisztáciakrém torta recept
Hozzávalók egy kisebb, szív alakú tortához:
- 3 tojás
- 3 csapott ek. cukor
- 2 ek. víz
- 2 ek. liszt
- 2 púpos ek. őrölt pisztácia
- 1 kk. sütőpor
- kb. 2 zacskó héjas, sótlan pisztácia (Aldiban vettem)
- kb. fél tubus cukrozott, sűrített tej
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 1 tasak habfixáló por
Tipp: nagyobb tortához érdemes másfél adaggal számolni.
Pisztácia torta elkészítése:
- A tésztát gyakorlatilag piskótaszerűen készítjük el: a tojások sárgáját a cukorral és a vízzel kihabosítjuk, hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a pisztáciát, majd óvatosan beleforgatjuk a habnak felvert tojásfehérjét.
- Újfent 140 fokon, légkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel sütöm a piskótát, mert így kevésbé esik össze, mint korábban. Rácson hagyjuk kihűlni.
- A krémhez, tésztához és díszítéshez is ugyanazt a két zacskó pisztáciát használtam (pár szem maradt még nassolásra is.)
- A tésztához és krémhez egészen finomra őröltem, a tetejére már kicsit durvábbra hagytam.
- A krémhez csupán jól összekeverjük a szoba hőmérsékletű mascarponét, aprított pisztáciát és sűrített tejet, rákenjük a piskótára, majd a tetejét habfixálóval felvert tejszínhabbal zárjuk és megszórjuk durvára aprított pisztáciával. Isteni finom lesz.