Indiai vajas csirke fokhagymás, vajas naan lepénykenyérrel

Tökéletes vendégváró vacsora

Indiai vajas csirke és naan kenyér recept

A munkahelyen alkalmanként szoktunk rendelni egy zseniális indiai kis étteremből ebédet, de már több hónapja, hogy nem tarthatunk csapatos indiai nagy evéseket. Így már nagyon vágytam az indiai ízvilágra. Először egy kész korma chicken pasztát akartam felhasználni, aztán gyors újratervezés után azon kaptam magam, hogy indiai vajas csirke recepteket böngészek. Szerencsére megtaláltam itthon minden alapanyagot, így nem volt kérdés, hogy házilag készül el a fűszerpaszta. Ha pedig szaftos indiai ragut főzünk, a világért sem szabad kihagyni a hozzá illő, autentikus indiai kenyér, a naan lepény készítését. Persze a naannál sem álltam meg az alap verziónál, naná, hogy átkentem fokhagymás vajjal, miután kisült. Mondanom sem kell, hogy micsoda hamisítatlanul indiai lakomát csaptunk. A hosszú alapanyag listától ne ijedjetek meg: amennyire hosszú, annyira könnyű az elkészítés.

Indiai vajas csirke (murgh makhani/butter chicken), és naan kenyérlepény recept

Hozzávalók 4-5 adaghoz:

Indiai vajas csirke páchoz:

  • 2 dl krémes, zsíros joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 kis ujjnyi darab gyömbér fele lereszelve
  • 50-60 dkg csirkemell filé nagyobb kockákra vágva
  • 2 tk. garam masala
  • 2 tk. kurkuma
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1 tk. chili
  • 2 tk. füsölt pirospaprika
  • 1 tk. őrölt koriander vagy korianderkrém
  • fél lime leve
  • kevés olívaolaj+vaj keveréke a hús sütéséhez

Paradicsomos raguhoz:

  • 6 ek. vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • az ujjnyi gyömbér másik fele lereszelve
  • 1 tk. garam masala
  • 1 tk. római kömény
  • 1 tk. kurkuma
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 2 dl tejszín

Naan kenyérlepényhez (kb. 8-10 lepényhez):

  • 2,5 bögre liszt
  • 2 tk. instant élesztő
  • 1 tk. só
  • fél bögre joghurt
  • 2 tk. olvasztott vaj
  • 1/2 - ¾ bögre langyos víz
  • 1 ek. méz

Indiai vajas csirke elkészítése lépésről lépésre:

  1. Elsőként (akár előző este) elkészítjük a vajas csirke pácát: minden felsorolt összetevőt összekeverünk a joghurttal és csirkemellel. Minimum 1-2 órát állni hagyjuk.
  2. A bepácolt csirkemell darabokat kevés vaj és olívaolaj keverékén gyorsan kérgesítjük, mindkét oldalát pár perc alatt megpirítjuk. Egyszerre ne tömjük tele a serpenyőt, érdemes több körben megsütni a húsi darabokat, hogy sülni tudjanak, ne pedig főjenek a joghurtban. Félretesszük a husit, a serpenyőt még használjuk.
  3. A visszamaradt sült pörzsanyag remek alapját képezi a paradicsomos ragunak, így itt folytatjuk a műveletet: vajat forrosítunk, és megdinszteljük a felkarikázott hagymát, reszelt fokhagymát és gyömbért. Hozzáadjuk a paradicsomot, és a fűszereket, felöntjük tejszínnel, majd ebbe tesszük vissza a pirított csirkemell darabokat és készre főzzük (még kb. 15 perc, alacsony hőfokon, lefedve). Isteni puha és omlós lesz a csirkemell.
  4. Tálalásnál rizst és naan kenyeret adunk hozzá, friss korianderrel szórhatjuk meg és lime-ot is kínálhatunk.

Naan kenyér elkészítése:

  1. A lisztet összekeverjük a poréesztővel, sóval, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól összedolgozzuk, dagasztjuk vagy turmixgép dagasztókarára bízzuk a munkát.
  2. 1 órát szobahőmérsékleten lefedve pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
  3. Ha kész, egy alaposan lisztezett felületre borítjuk a tésztát és 10 kis bucit csípünk belőle (10felé vágjuk). A lisztes kezünk segítségével kör alakú lepényeket formálunk, nyomkodunk (próbáltam nyújtófával, de hamar rájöttem, hogy ennél a kenyérnél sok értelme nincs). Majd egy tapadásmentes serpenyőben, zsiradék nélkül mindkét oldalát jól megsütjük magas hőfokon, amíg kisebb pöttyöket, hólyagokat nem látunk benne (pár perc alatt megvan). Extra finom íze lesz a naan kenyérnek, ha frissen átkenjük reszelt fokhagymás-vajas krémmel.

Indiai vajas csirke fokhagymás, vajas naan lepénykenyérrel képek

Ha tetszett a fenti Indiai vajas csirke és naan kenyér recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló indiai recepteket is: Csirke korma recept, Tandoori csirkefalatok recept.

További receptötletek a hozzávalókból: csirkemell, garam masala, gyömbér, hámozott paradicsom, instant élesztő, joghurt, lime. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, indiai, kenyérféle.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

9 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 4.2

Indiai vajas csirke és naan kenyér recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató