Az én drága pótnagymamám specialitása volt a kapusznyika, senki másnál nem ettem olyan finomat, mint amilyet ő készített... Éppen ezért régóta terveztem, hogy sütök ilyet, az emlékeim és Anya kelt tészta receptje alapján vágtam bele a káposztás lepényke készítésébe. Ideális reggelire, tízóraira, uzsonnára, langyosan és hidegen is nagyon finom, laktató péksütemény.
Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept
Hozzávalók 8 nagyobb darabhoz:
- 2,5 dl langyos tej,
- fél kocka élesztő,
- 2 kis kanál cukor,
- 1 csapott ek. só,
- 1 ek. zsír+ a megsült kapusznyikák tetejére kenéshez,
- 45-50 dkg liszt,
- 1 tojás,
- fél fej káposzta,
- kevés olaj vagy zsír,
- só, bors
Elkészítés:
- A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne a cukorral, sóval és a kanál zsírral, majd a lisztet is hozzáadva jó alaposan átgyúrjuk a tésztát. Hagyjuk duplájára kelni.
- A káposzta elkészítéséhez tökéletesen elég annyi idő, amíg hagyjuk a tésztát kelni. Lereszeljük, vagy aprítógéppel picire daráljuk a megtisztított káposzta leveleit, sózzuk és állni hagyjuk egy ideig. Később kinyomkodjuk belőle a vizet, majd kevés zsiradékon, alacsony hőfokon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, néhányszor átkeverve hagyjuk jól megpuhulni.
- A megkelt tésztát 8 részre osztjuk és egyenként egy kisebb kör alakra nyújtjuk.
- Mindegyik felét megtöltjük 2-3 evőkanálnyi káposztával, majd ráhajtjuk félhold alakban a tészta másik felét, a széleit jól rányomkodjuk és még egy villa hegyével végigjárjuk a széleket, így biztosan nem fog szétesni sütés közben.
- Szilikonos sütőpapírral borított tepsire tesszük, megszúrjuk villával néhány helyen, megkenjük a felvert tojással, majd előmelegített sütőben sütjük kb. 180 fokon nagyjából 15 percig.
- A megsült kapusznyikákat még forrón lekenjük egy kis zsírral (kenőtollal és nagyon vékonyan).