A franciák méltán híres, tejes pitéjét pont olyan gyorsan össze lehet dobni, mint egy palacsintát vagy egy bögrés pitét, és valahogy az állaga is a kettő közötti átmenet. Szinte bármilyen idénygyümölccsel elkészíthető, variálható gluténmentes liszttel, és langyosan tálalva kiváló második fogás egy tartalmasabb levest követően.
Körtés, mandulás clafoutis recept
Hozzávalók:
- 1/3 bögre porcukor,
- 3 tojás,
- 1/2 bögre mandulaliszt/finomliszt,
- csipet só,
- 1 citrom héja,
- 2 tk. vaníliaaroma,
- 1/3 bögre tej,
- 2/3 börge habtejszín,
- 1/2 kg gyümölcs: körte, banán,
- 1 ek. vaj a formához,
- 1 maréknyi szeletelt mandula.
Elkészítés:
- Összeturmixoljuk a porcukrot a tojással, hozzáadjuk a sót, lisztet.
- Majd a tej és tejszín keverékével összedolgozzuk, belereszeljük a citromot, adunk hozzá vaníliát vagy vaníliaaromát.
- A gyümölcsöket előkészítjük, összevágjuk, és a vajjal kikent kerámia formába halmozzuk, majd ráöntjük a híg, tejes masszát.
- Megszórjuk mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. 25 percig.
Tippek:
- Szinte bármilyen gyümölcsből süthetünk clafoutis-t, de arra érdemes figyelni, hogyha már túl érett, puha gyümölccsel dolgozunk, akkor azt pici lisztbe forgassuk a formába pakolás előtt. Körte esetén érdemes feszes húsút választani.
- Az eredeti receptben cseresznyével készítik.
- Ha nincs tejszín, szimplán tejjel is készíthető.
- Az állaga picit a palacsinta és a pite között van, és pont ezért langyosan is isteni.