Nem vagyok egy almás pite rajongó, de a két évvel ezelőtti toszkán kirándulásunk óta másképp gondolok erre, vagy legalábbis arra a változatra, amit az olasz Mamma sütött nekünk reggelire. Ő tanította meg nekem a tésztakészítést, a cantucci gyártást és amikor erről a pitéről kérdeztem, mindig csak azt mondta, hogy "... ez semmiség, egy kis alma, liszt, cukor, sok tej és kész", de mégis annyira finom, habkönnyű édesség, főleg frissen. Nagyon almás, nagyon könnyed, érdemes letesztelni. A sütihez az olasz GialloZafferano receptjét hívtam segítségül.
Olasz almás pite recept
Hozzávalók egy 28 cm-es tortaformához:
- 2 tojás
- 18 dkg kristálycukor
- 1 cs. vanília cukor
- 10 dkg puha vaj
- 3-4 db alma (pl. gála)
- 2 citrom leve
- 2 citrom reszelt héja
- 20 dkg liszt
- fél cs. sütőpor + 1 késhegynyi sütőpor
- 2 dl tej
- 1 tk. fahéj
- 1 csipet só
Almás pite készítése:
- Elsőként az almát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk. A citromok frissen facsart levével nyakon öntjük és jól megkeverjük, hogy a citrom mindenhol érje az almát.
- A tojásokat a cukorral és puha vajjal kihabosítjuk, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, sót, szódaport, fahéjat, citromhéjat, jól összedolgozzuk.
- Utolsó előtti lépésként a tejet apránként hozzákeverjük, majd a leszűrt, lecsepegtetett almaszeletekkel gazdagítjuk a tésztát.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt vagy vajazott, lisztezett tortaformába öntjük a masszát, megszórjuk pluszban fahéjas kristálycukorral és sütőtől függően 160-180 fokon sütjük kb. 45 percig.
- Ha kihűlt, porcukorral vagy vanília fagyival tálaljuk.