A szőlő csatni könnyedén elkészíthető, a rozmaring aromájával átjárt ínyencség a szőlőszezonban. Különlegesen lágy ízvilágú, roppant jól csúszik érlelt, camembert és brie sajtok mellé, így előkelő előétel lehet egy ünnepi ebédnél, vagy egy szelet pirított kenyérre kenve, sültek mellé tálalva, kiváló vacsora tipp. Borvacsorákhoz, újbor kóstoláshoz, és a közelgő Márton napi liba ételek mellé, pazar újdonságként léphet színre a vacsora menüsorában.
Rozmaringos szőlő csatni recept
Hozzávalók:
- 40 dkg fehér szőlő,
- 50 ml fehérbor,
- 1-2 ek. vaj,
- 1 ek. kristálycukor (akár barna is lehet),
- 1 kis fej vöröshagyma vagy édes fehér hagyma,
- 1-2 tk.szárított vagy 1 kis ág friss rozmaring,
- 1 csipet só.
Elkészítése:
- A szőlőszemeket megmossuk, megfelezzük, és kivesszük a magját (mag nélküli szőlő esetén ezt meg tudjuk spórolni).
- A vajat megolvasztjuk, rádobjuk az aprított hagymát, megszórjuk cukorral, és így dinszteljük meg a hagymát.
- Hozzáadjuk a szőlőszemeket, és 1-2 perc pirítást követően felöntjük a borral, és alacsonyabb hőfokon, fedő nélkül addig főzzük, amíg picit be nem sűrűsödik (ha friss rozmaringgal van dolgunk, tegyük az egész ágat az edénybe, és így főzzük).
- Fűszerezzük egy csipet sóval (és szárított rozmaringgal, ha nincs friss). Majd tálaljuk langyosan, vagy már hidegen, mindkettő szuperjó.
Tipp:
- Vörös szőlővel is működik a fenti recept, viszont ahhoz már vörösbort érdemes használni, rozmaring helyett vagy mellett egy kevés kakukkfű is remek ízesítő hozzá.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a szőlő csatni recepthez.