Rozmaringos szőlő csatni

Ínyencség a szőlőszezonra

Rozmaringos szőlő csatni recept

A szőlő csatni könnyedén elkészíthető, a rozmaring aromájával átjárt ínyencség a szőlőszezonban. Különlegesen lágy ízvilágú, roppant jól csúszik érlelt, camembert és brie sajtok mellé, így előkelő előétel lehet egy ünnepi ebédnél, vagy egy szelet pirított kenyérre kenve, sültek mellé tálalva, kiváló vacsora tipp. Borvacsorákhoz, újbor kóstoláshoz, és a közelgő Márton napi liba ételek mellé, pazar újdonságként léphet színre a vacsora menüsorában.

Rozmaringos szőlő csatni recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg fehér szőlő,
  • 50 ml fehérbor,
  • 1-2 ek. vaj,
  • 1 ek. kristálycukor (akár barna is lehet),
  • 1 kis fej vöröshagyma vagy édes fehér hagyma,
  • 1-2 tk.szárított vagy 1 kis ág friss rozmaring,
  • 1 csipet só.

Elkészítése:

  1. A szőlőszemeket megmossuk, megfelezzük, és kivesszük a magját (mag nélküli szőlő esetén ezt meg tudjuk spórolni).  
  2. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk az aprított hagymát, megszórjuk cukorral, és így dinszteljük meg a hagymát.
  3. Hozzáadjuk a szőlőszemeket, és 1-2 perc pirítást követően felöntjük a borral, és alacsonyabb hőfokon, fedő nélkül addig főzzük, amíg picit be nem sűrűsödik (ha friss rozmaringgal van dolgunk, tegyük az egész ágat az edénybe, és így főzzük).
  4. Fűszerezzük egy csipet sóval (és szárított rozmaringgal, ha nincs friss). Majd tálaljuk langyosan, vagy már hidegen, mindkettő szuperjó.

Tipp:

  • Vörös szőlővel is működik a fenti recept, viszont ahhoz már vörösbort érdemes használni, rozmaring helyett vagy mellett egy kevés kakukkfű is remek ízesítő hozzá.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a szőlő csatni recepthez.

Rozmaringos szőlő csatni képek

Ha tetszett a fenti Rozmaringos szőlő csatni recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló krém recepteket is: Petrezselymes tavaszi tojáskrém recept, Sült paprika krém recept, Gyömbéres lemon curd recept.

További receptötletek a hozzávalókból: . Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: .

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Rozmaringos szőlő csatni recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató