Az angolok főzött citromkréme egy csodaédesség. Olyan, mintha magát a nyarat sűrítenénk bele minden cseppjébe: frissítő, üdítő, citromos, selymesen krémes, édes és kellemes pasztell sárga színekben pompázik. Számos formában felhasználhatjuk a konyhában, pl. palacsintába, linzer sütihez, pohárdesszerthez, gofrihoz, tiramisuhoz, pite töltelékként, sütés nélküli desszertekhez, pirítós kenyérre lekvár gyanánt. Vigyázni kell vele, mert pillanatok alatt elfogy úgy is, hogy mindig csak egy kis kanállal belekóstolunk.
Gyömbéres lemon curd recept
Hozzávalók 1 kis üveg citromkrémhez:
- 17-20 dkg kristálycukor,
- 2 citrom reszelt héja,
- 1 kis darab (kb. kisujjnyi) gyömbér,
- 2 egész citrom leve,
- 6 tojássárgája,
- 1 csipet só,
- 10-12 dkg vaj.
Elkészítés:
- A cukorhoz reszeljük a citromhéjat, és a megpucolt gyömbért, és jól összekeverjük.
- A tojássárgáját a cukorral összekeverjük, habosítjuk egy habverő segítségével. Ehhez adjuk hozzá a szűrőn átszűrt citromlevet, és a csipet sót.
- Lassú hőfokon, folyamatos habverős kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik (kb. 10 perc alatt, állagra a pudinghoz fog hasonlítani, csak annál lágyabb marad).
- Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felkockázott vajat, kevergetjük, amíg el nem olvad benne a vaj. Átszűrjük a krémet, és helyes befőttes üvegbe öntjük, majd, ha kihűlt, hűtőbe tesszük. Egy hétig biztosan eláll, ha friss tojásokból készítettük.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a citromkrémhez.