Igazán szívderítő élmény a kagylósütik, vagy hivatalos nevén, madeleine aprósütemények készítése. A különleges formavilág ellenére ez az édesség nagyon egyszerűen összedobható, gyakorlatilag egy kevert tészta az alapja. A klasszikus verzió helyett ezeket a kagylókat egészséges törökmogyoróliszttel gazdagítottam, ennek köszönhetően isteni illata és mogyorós aromája lett, amihez édes és savanykás ízvilágú design kiegészítőket álmodtam meg.
Törökmogyorós madeleine recept
Hozzávalók 15-20 db sütihez:
- 10 dkg vaj (hígra felolvasztva),
- 2 tojás,
- 10 dkg porcukor,
- 10 dkg finomliszt,
- 2 dkg törökmogyoróliszt,
- 1 késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 késhegynyi sütőpor,
- 1 tk. vaníliaaroma,
- 50 gr fehércsoki,
- 1-2 ek. napraforgóolaj,
- 1 kis marék liofilizált, szárított málna.
Elkészítés:
- A tojást a porcukorral habosra keverjük, óvatosan hozzácsurgatjuk a híg, de már minimum langyosra hűlt vajat, jól összedolgozzuk.
- Összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, törökmogyorólisztet, szódaport, sütőport, majd hozzáadjuk a tésztához. Vaníliaaromával vagy egy vaníliarúd kikapart magjaival ízesítjük, és jól elkeverjük.
- A madeleine formákat kb. félig, vagy max. 3/4-ig töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. 10-12 percig, tűpróbáig.
- Ha kihűlt a süti, csinosan felöltöztetjük: megolvasztjuk a fehércsokit az olajjal együtt, és ebből cseppentsünk egyet teáskanállal a sütik közepére.
- Ha megdermedt egy picit a fehércsoki, de még bele tud ragadni a málna, akkor összeaprítjuk picit a szárított málnát és megszórjuk vele a csokicseppeket.
Tippek:
- A törökmogyoró mellett a pisztácia, mandula is szuperjó alapanyag lehet a madeleine-hoz.
- Díszítésképpen étcsokit, tejcsokit, pirított magvakat, citromos cukorszirupot is használhatunk.
- Gyorsításhoz csak mártsuk csokiba félig a csinos kagylósütiket, hagyjuk megdermedni, és kész.