Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

12 kedvenc receptem

Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

Pontosan 12 évvel ezelőtt, fruska korom egy februári délutánján huppantam le a konyhaasztalhoz, hogy megírjam életem első blogposztját egy alig kivehető "gasztrofotó" kíséretében. Sokat köszönhetek az első krémleves receptnek. Kinyitotta annak a csodálatos kulináris világnak a kapuját, amelyben tökéletesen otthon és szabadnak érzem magam, és ahol minden eltöltött pillanat boldogsággal ajándékoz meg.

Hálás vagyok az ételeknek, fűszereknek, illatoknak, hogy megannyi sikerélménnyel jutalmaznak meg. Hálás vagyok minden új ízkombinációért, és elrontott macaronért, túlsózott raguért, hogy folyamatosan fejlődésre sarkallnak. És persze nem lehetek elég hálás a férjemért, családomért, barátaimért, akik tiszta szívvel mellettem állnak, és kóstolnak velem ezen az úton. Köszönöm nektek is, kedves Olvasóim, hiszen nélkületek nem lett volna elég motivációm a 12 évnyi gasztroblogoláshoz. Elképesztően sokat jelent egy-egy elejtett dicséretetek, visszajelzésetek, gőzerővel hajtja főzési gépezetemet, kísérletezési kedvemet.

A 12. évforduló örömére kiválogattam a személyes kedvenceimet a receptjeim közül. Íme az éppen aktuális, top 12-es receptlistám.

12. Sajtkrémes márvány brownie

Nagyon régi, talán több mint tíz éves recept, de szemérnyit sem veszített az értékéből, még mindig az egyik kedvenc brownie-m.

Sajtkrémes márvány brownie

11. Epres frangipane pite

Ezzel a mandulás, habos gyümölcsös csodával bármikor le lehet kenyerezni, egyszerűen nem tudok betelni vele. Az eper mellett jól áll neki például a málna, áfonya, szeder, ribizli és a körte is.

Epres frangipane pite

10. A Lángos

Egy igazi hazai kedvenc recept, amit otthonról, Anya receptgyűjteményéből hoztam. A létező legegyszerűbb, legolcsóbb lángos recept, de mégis mindig telitalálat.

A Lángos

9. Konfitált kacsacomb

A zsírban sütés, tárolás, azaz konfitálás módszerével szemérmetlenül omlós kacsacombot lehet készíteni, már-már vetekszik a kemencében sütött kacsa ízélményével. Érdemes egyszer kipróbálni.

Konfitált kacsacomb

8. Olasz húsgombócos paradicsomleves

A szívem csücske az olasz gasztronómia, rajongok mindenért, ami egy itáliai konyhában történik. Ebben a levesben megelevenedik szinte minden, amiért oda vagyok az olasz ízekért: paradicsom, bazsalikom, parmezán sajt és fokhagyma szívmelengető, krémes kiadásban.

Olasz húsgombócos paradicsomleves

7. Indiai vajas csirke 

Kicsi korom óta szeretem a csípős, pikáns ízeket. Így az indiai konyhával az első találkozás pillanatától jóban vagyunk, nagy kedvencem az indiai vajas csirke. Ha van időm naan kenyeret is sütni hozzá, úgy érzem otthoni gourmet-élményben van részem.

Indiai vajas csirke

6. Pad thai

A spontán, toszkán Mammával való közös főzésem után a pad thai megtanulása volt a legmeghatározóbb kulináris élményem Thaiföldön. Az alapanyagok beszerzéséhez egy hihetetlen, turistamentes helyi piacra látogattunk el, ahol mindenféle földi jót és furcsaságot lehetett kapni, és bár izgalmas, ismeretlen gyümölcsöket, street foodokat kóstolhattam, bevallom akadt egy-egy olyan, amire azért nemet mondtam.

Pad thai

5. Pastel de nata

Ennek a sütinek bizony nászút íze van. Ahogy elkezdenek szállingózni a csodásan aromás illatok a sütőből, egyből visszarepülök az időbe, és ahogy beleharapok az első falatba, tűpontosan megelevenülnek a portugál emlékeim. Egy életre rabul ejtett.

Pastel de nata

4. Nagybetűs Kifli

A valaha sütött, leginkább pékségbeli színvonalra hajazó, szerényen bevallhatóan is tökéletes kifli recept, amit rendszeresen megsütök.

Nagybetűs Kifli

3. Házi pulled pork ciabattában

Itt két legyet ütök egy csapásra, hiszen odáig vagyok ezért a szuperfűszeres, extra szaftos ízbombáért, és az egyik kedvenc, és legtöbbet sütött kenyérfélémbe, ciabattába töltöttem egy kis káposztasalátával. Azt hiszem, nem is szükséges tovább ragozni.

Házi pulled pork ciabattában

2. Habos pisztáciakrém torta

Pisztáciamániás vagyok, krónikusan. Bocsánat, de nekem bejgliből is a pisztáciás az, ami mindent visz. Ez a pisztáciahabos torta az első pár évből származik, nemesen egyszerű, de szemtelenül pisztáciás, szóval hatalmas kedvenc.

Habos pisztáciakrém torta

1. Assassina spagetti

Dunát lehet rekeszteni a tészta receptekből a blogon, és nagyon nehezen tudtam csak kiválasztani egyet az olasz pasták közül. Ez az aktuális kedvencem, ami azért is különleges, mert nem vízben, hanem csípős paradicsomszószban sütjük, főzzük és ettől valami brutálisan finom íze lesz. Még videót is készítettem róla.

Assassina spagetti

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hozzászólások

Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.

Tucatnyi éve ízzel-lélekkel képek

Nézd meg ezeket a gasztrocikkeket is!

Jókat eszünk szakácskönyvek

Jókat eszünk szakácskönyvek

Társ a hétköznapi sütés-főzéshez

    A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

    A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

    Idén 9. éve tarthatjuk a kezünkben a Lidl ajándék szakácskönyvét

      Ujvári Vivien borász és az ő "gyermekei" - A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

      A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

      Ujvári Vivien és az ő "gyermekei"

        N28 Wine & Kitchen: katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

        Katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

        Az N28 Wine & Kitchen borétterem megújult menüje különleges gasztroutazásra hív minket

          Ételek és évszakok Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

          Ételek és évszakok

          Elérhető a 8. Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

            Wossala Rozina: Konyhakönyv

            Több mint egy szakácskönyv

            Megjelent Wossala Rozina Konyhakönyve

              Felfedeztük a bájos Platz piacot

              Felfedeztük a bájos Platz piacot

              Gasztro-élménybeszámoló és piacajánló poszt következik

                Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

                Betoppansz, belekóstolsz, és beleszeretsz

                Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

                  Az étel iskolája Széll Tamással Lidl szakácskönyv

                  Az étel iskolája Széll Tamással

                  Új, alapszakácskönyv a Lidl Konyhától

                    Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

                    Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

                    Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

                    Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató