Pontosan 12 évvel ezelőtt, fruska korom egy februári délutánján huppantam le a konyhaasztalhoz, hogy megírjam életem első blogposztját egy alig kivehető "gasztrofotó" kíséretében. Sokat köszönhetek az első krémleves receptnek. Kinyitotta annak a csodálatos kulináris világnak a kapuját, amelyben tökéletesen otthon és szabadnak érzem magam, és ahol minden eltöltött pillanat boldogsággal ajándékoz meg.
Hálás vagyok az ételeknek, fűszereknek, illatoknak, hogy megannyi sikerélménnyel jutalmaznak meg. Hálás vagyok minden új ízkombinációért, és elrontott macaronért, túlsózott raguért, hogy folyamatosan fejlődésre sarkallnak. És persze nem lehetek elég hálás a férjemért, családomért, barátaimért, akik tiszta szívvel mellettem állnak, és kóstolnak velem ezen az úton. Köszönöm nektek is, kedves Olvasóim, hiszen nélkületek nem lett volna elég motivációm a 12 évnyi gasztroblogoláshoz. Elképesztően sokat jelent egy-egy elejtett dicséretetek, visszajelzésetek, gőzerővel hajtja főzési gépezetemet, kísérletezési kedvemet.
A 12. évforduló örömére kiválogattam a személyes kedvenceimet a receptjeim közül. Íme az éppen aktuális, top 12-es receptlistám.
12. Sajtkrémes márvány brownie
Nagyon régi, talán több mint tíz éves recept, de szemérnyit sem veszített az értékéből, még mindig az egyik kedvenc brownie-m.
11. Epres frangipane pite
Ezzel a mandulás, habos gyümölcsös csodával bármikor le lehet kenyerezni, egyszerűen nem tudok betelni vele. Az eper mellett jól áll neki például a málna, áfonya, szeder, ribizli és a körte is.
10. A Lángos
Egy igazi hazai kedvenc recept, amit otthonról, Anya receptgyűjteményéből hoztam. A létező legegyszerűbb, legolcsóbb lángos recept, de mégis mindig telitalálat.
9. Konfitált kacsacomb
A zsírban sütés, tárolás, azaz konfitálás módszerével szemérmetlenül omlós kacsacombot lehet készíteni, már-már vetekszik a kemencében sütött kacsa ízélményével. Érdemes egyszer kipróbálni.
8. Olasz húsgombócos paradicsomleves
A szívem csücske az olasz gasztronómia, rajongok mindenért, ami egy itáliai konyhában történik. Ebben a levesben megelevenedik szinte minden, amiért oda vagyok az olasz ízekért: paradicsom, bazsalikom, parmezán sajt és fokhagyma szívmelengető, krémes kiadásban.
7. Indiai vajas csirke
Kicsi korom óta szeretem a csípős, pikáns ízeket. Így az indiai konyhával az első találkozás pillanatától jóban vagyunk, nagy kedvencem az indiai vajas csirke. Ha van időm naan kenyeret is sütni hozzá, úgy érzem otthoni gourmet-élményben van részem.
6. Pad thai
A spontán, toszkán Mammával való közös főzésem után a pad thai megtanulása volt a legmeghatározóbb kulináris élményem Thaiföldön. Az alapanyagok beszerzéséhez egy hihetetlen, turistamentes helyi piacra látogattunk el, ahol mindenféle földi jót és furcsaságot lehetett kapni, és bár izgalmas, ismeretlen gyümölcsöket, street foodokat kóstolhattam, bevallom akadt egy-egy olyan, amire azért nemet mondtam.
5. Pastel de nata
Ennek a sütinek bizony nászút íze van. Ahogy elkezdenek szállingózni a csodásan aromás illatok a sütőből, egyből visszarepülök az időbe, és ahogy beleharapok az első falatba, tűpontosan megelevenülnek a portugál emlékeim. Egy életre rabul ejtett.
4. Nagybetűs Kifli
A valaha sütött, leginkább pékségbeli színvonalra hajazó, szerényen bevallhatóan is tökéletes kifli recept, amit rendszeresen megsütök.
3. Házi pulled pork ciabattában
Itt két legyet ütök egy csapásra, hiszen odáig vagyok ezért a szuperfűszeres, extra szaftos ízbombáért, és az egyik kedvenc, és legtöbbet sütött kenyérfélémbe, ciabattába töltöttem egy kis káposztasalátával. Azt hiszem, nem is szükséges tovább ragozni.
2. Habos pisztáciakrém torta
Pisztáciamániás vagyok, krónikusan. Bocsánat, de nekem bejgliből is a pisztáciás az, ami mindent visz. Ez a pisztáciahabos torta az első pár évből származik, nemesen egyszerű, de szemtelenül pisztáciás, szóval hatalmas kedvenc.
1. Assassina spagetti
Dunát lehet rekeszteni a tészta receptekből a blogon, és nagyon nehezen tudtam csak kiválasztani egyet az olasz pasták közül. Ez az aktuális kedvencem, ami azért is különleges, mert nem vízben, hanem csípős paradicsomszószban sütjük, főzzük és ettől valami brutálisan finom íze lesz. Még videót is készítettem róla.
Oszd meg a cikket másokkal is!
Hozzászólások
Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.