Jókat eszünk szakácskönyvek

Társ a hétköznapi sütés-főzéshez

Jókat eszünk szakácskönyvek

Imádom a szakácskönyveket, kiemelt helyet szenteltem nekik a konyhaszekrény tervezése során. Persze azóta bőven kiderült, hogy alulméreteztem, és ki kellett bővítenem a lakás további polcaira a gyűjteményt, de a gyűjtő szenvedélyem továbbra is töretlen. Már csak lapozgatni is békével, boldogsággal tölt el ezeket az inspiráló, gasztronómiai köteteket. Ezért is örültem neki annyira, amikor a “Jókat eszünk” csapatának praktikus szakácskönyveit tesztelhettem.

“Jókat eszünk” filozófia

A “Jókat eszünk” mottóval fémjelzett, Csehországból indult gasztroprojekt ma már hét európai országban, köztük hazánkban is megtalálható mind online receptek, mind szakácskönyvek, mobilapp és webáruház formájában. A jokateszunk.hu egészséges receptjeiről híres, amelyeket Magyarországról is könnyen elérhető hozzávalókra, az egyszerű és gyors elkészíthetőségre alapoznak. A “​​Segítünk egészségesebben enni és élni. Bárkinek, bárhol.” jelmondatuk áthatja a “konyhájuk” szellemiségét, és szerintem öröm olyan receptekből inspirálódni, amiket pikk-pakk letesztelhetünk otthon, különleges alapanyag beszerzése nélkül.

Jókat eszünk szakácskönyvek

Na de nézzük meg közelebbről, milyen szakácskönyvekből főzhetünk ennek a lelkes csapatnak köszönhetően, aki a zászlós hajójára tűzte a közérthető, bárki által kipróbálható finomságok recepttárát. Szeretem, ha egy szakácskönyvben a receptek mellett gusztusos és reális fotók csalogatnak főzésre, gyorsan át tudom futni a leírást és nem ütközöm az első sorokban fejtörést okozó alapanyagokba. Kétség, és elfogultság nélkül állíthatom, hogy ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelelnek a Jókat eszünk szakácskönyvek: nagyon letisztultak, egyszerűek, hasznosak és abszolút könnyen kipróbálható receptekkel segítik a konyhatündéreket.

Időtakarékosság a konyhában: Jókat eszünk 30 percen belül

Elsőként az idén megjelent, Jókat eszünk 30 percen belül szakácskönyvet vettem a kezembe, melynek fókuszába az időspórolós recepteket helyezte a cseh csapat. Az olvasói visszajelzések alapján 84 egészséges, 30 perc alatt elkészíthető finomságot gyűjtöttek össze 5 különböző kategóriában: desszertek és uzsonnák, levesek, főételek, fagyasztás, és dobozos heti étrend. A hétköznapokban nagy segítséget jelenthetnek a heti menü tervezéséhez, és a munkahelyi, könnyen szállítható ebéd elkészítéséhez a 17 alapanyagból álló, “dobozba való” étel ötletek, és fagyasztást tűrő receptek listája. A könyv elején egy sor jótanácsot olvashatunk arról, hogy érdemes egészségesen és időtakarékosan főzni. Sőt, minden receptnél hasznos tippeket olvashatunk a sütésre, főzésre, beszerzésre vagy akár a tálalásra vonatkozóan. Emellett megtaláljuk a tápérték adatokat, főzési időt, nehézségi fokot és mennyiséget is. Evidensnek tűnő információk ezek, de nagyon hasznosak. Számos olyan szakácskönyvvel találkoztam már, amiből nem derül, hogy hány főre készül egy étel, és így nehéz ebédet vagy vacsorát tervezni. Az egészséges alapanyagok közül találunk tönkölylisztet, mézet, joghurtot, zabpelyhet, kókuszzsírt, és alternatívákat egyes alkotóelemekre, hogy akkor se essünk kétségbe, ha az adott hozzávaló éppen nincs nálunk otthon.

Életszerű receptek könnyen beszerezhető alapanyagokból

Annyi életszerű, könnyen kivitelezhető receptet találtam a szakácskönyvben, hogy nehéz néhányat kiragadni az ötletek közül, de azért mutatok párat a desszertes és uzsonnás fejezetből: csokis keksz liszt nélkül, sütőtökös hummusz, puha, cukkinis keksz, répás szendvicskrém, almás bundáskenyér görög joghurttal. A levesek között szemezgethetünk különleges leves receptekből, mint amilyen a cseh káposztaleves vagy a tojásos gombaleves, de számos “alap” krémleves is nagyon egyszerűen elkészíthető az útmutatók alapján. Izgalmas és nagyon változatos főétel receptek bukkannak fel a könyvben, melyek nagy részét könnyen magunkkal vihetjük a munkahelyre, jól tűrik a szállítást és a melegítést. Pl. tejszínes, mustáros marharagu, tonhalas, zöldborsós tésztasaláta, paradicsomos húsgolyók, vegetáriánus, csicseriborsós ragu. Egy külön fejezet gondoskodik arról, hogy olyan menüt készíthessünk, ami jól fagyasztható, és ha nincs időnk főzni, csak gyorsan előkaphassuk a fagyóból. Pl. gombás csirkeragu, chili con carne, karfiol curry. Az utolsó fejezetben 17 alapanyagból kiindulva egy mintaétrend szerepel reggelivel, tízóraival, ebéddel, uzsonnával és vacsorával, ami nagy segítség lehet az egészséges, napi menük tervezéséhez. A szakácskönyv egy praktikus, kis résszel zárul: alternatívákat találhatunk az egyes alapanyagokra, ha éppen nem lenne otthon, vagy nem tudnánk beszerezni. Szóval mindent egybevetve egy nagyon jó kis alapmű az egészséges főzéshez a Jókat eszünk 30 percen belül szakácskönyv, jó szívvel tudom ajánlani.

A pénztárcakímélő, Jókat eszünk és jól gazdálkodunk szakácskönyv

A Jókat eszünk és jól gazdálkodunk szakácskönyv abban különbözik leginkább a fenti könyvtől, hogy ennek középpontjába a pénztárcakímélő, ugyanakkor egészséges recepteket gyűjtötték össze. 83 olyan receptet találhatunk benne, amelyek egy adagja a szerző szerint nem kerül 700 forintnál többe, bármelyik szupermarketben fellelhetők hozzá az alapanyagok, és szintén gyorsan, akár 30 perc alatt elkészíthetők. A levesek és főételek mellett uzsonna és nasi receptekre van felosztva a könyv, a Jókat eszünk 30 percen belül tartalmaival megegyező struktúrában és designban. Az étel leírásokon túl a könyv elején számos hasznos tudnivalót lelhetünk fel: hogyan tároljuk az alapanyagokat, ételeket négy különböző területen, mik azok az alapvető hozzávalók, amikből a könyv épül fel, azaz pontosan mikre van szükség ahhoz, hogy elkészíthessük az itt szereplő, egészséges finomságokat. Jó néhány pro gasztrotipp is olvasható pl. a konzervekről, szavatossági időről, fagyasztott zöldségekről. Külön jelölést kaptak a könyvben a vegán, vegetáriánus és gluténmentes receptek. Szemezgetés az itt található receptekből: bulgurrizottó, batátás röszti, gyömbéres répa krémleves, mogyorós csirke szelet, mákos, almás szelet, csokis, túrós pohárdesszert, brindzás szendvicskrém, tönkölylisztes kenyér dagasztás nélkül.

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hozzászólások

Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.

Jókat eszünk szakácskönyvek képek

Nézd meg ezeket a gasztrocikkeket is!

A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

Idén 9. éve tarthatjuk a kezünkben a Lidl ajándék szakácskönyvét

    Ujvári Vivien borász és az ő "gyermekei" - A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

    A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

    Ujvári Vivien és az ő "gyermekei"

      N28 Wine & Kitchen: katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

      Katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

      Az N28 Wine & Kitchen borétterem megújult menüje különleges gasztroutazásra hív minket

        Ételek és évszakok Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

        Ételek és évszakok

        Elérhető a 8. Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

          Wossala Rozina: Konyhakönyv

          Több mint egy szakácskönyv

          Megjelent Wossala Rozina Konyhakönyve

            Felfedeztük a bájos Platz piacot

            Felfedeztük a bájos Platz piacot

            Gasztro-élménybeszámoló és piacajánló poszt következik

              Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

              Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

              12 kedvenc receptem

                Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

                Betoppansz, belekóstolsz, és beleszeretsz

                Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

                  Az étel iskolája Széll Tamással Lidl szakácskönyv

                  Az étel iskolája Széll Tamással

                  Új, alapszakácskönyv a Lidl Konyhától

                    Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

                    Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

                    Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

                    Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató