Rajongok a szép és "főzés-tudatosan" átgondolt, életszerű szakácskönyvekért. Így örömmel fogadtam el a meghívást Wossala Rozina könyvbemutatójára, ahol az elsők között vehettem kézbe a már megjelenésébén is nagyon derűs Konyhakönyvet.
Hiánypótló, gasztro-szemléletformáló, az otthoni főzési kultúra és "rendszer" kialakításában mankót nyújtó könyvet adott ki Wossala Rozina Konyhakönyv címmel. Ahogy azt a címe is fémjelzi, túlmutat egy hagyományos értelemben vett, recepteket tömörítő szakácskönyv koncepcióján, annál sokkal személyesebbre és praktikusabbra sikerült.
„Gondolkodjunk el egy pillanatra. A házibulik miért mindig a konyhában alakulnak ki? Szerintem nem a hűtőben lapuló hideg sör miatt, bár az is elengedhetetlen kelléke egy jó bulinak. Sokkal inkább, mert itt kerülünk legközelebb ahhoz az ősi érzéshez, amit a barlangban a tűz melege körül éltünk át. Hiszem, hogy a konyhánkkal ápolt kapcsolatunk nagyban befolyásolja életminőségünket. Ha megtanulunk vele bánni, nem csak egészségesebb, stabilabb és szociálisabb életet fogunk élni, jó eséllyel nőni fog az önbizalmunk, boldogabbak is leszünk. Ez nem egy szokványos szakácskönyv! Annál sokkal több!” (Idézet Wossala Rozina Konyhakönyvéből)
Hangulatos fotók, kedves grafika, könnyen olvasható, értelmezhető recept leírások (130 recepttel), és a könyv születését illusztráló werk fotók is fellelhetők a könyvben. Alapanyag-lelőhelyenként, alapanyagonként, módszerenként és ételtípusonként találjuk meg a sorvezető jótanácsokat, inspiráló gondolatokat és a bevált, sok esetben olyan alaprecepteket, amiket aztán a saját ízlésünk és kreatvitásunk alapján tudunk tovább gondolni.
Spoilerként annyit elárulhatok, hogy az indiai ghee vaj elkészítési technikájától a ropogós tükörtojáson át, egészen a konfitálásig találunk benne kiváló sorvezetőket a tökéletes konyhai zsonglőrködéshez. Sőt olyan különlegességeket sem lesz már ördöngösség elkészíteni otthon, mint a balzsamos báránycsülök, chai masala, banánfagyi, vagy a franciák híres lepénye, a quiche.
A könyv egyik legmenőbb része szerintem az, ahogy a receptek alatti QR-kódból Rozinát előcsalogathatjuk, mint dzsinnt a palackjából egy-egy mini YouTube videó formájában, ahol extra tippeket és trükköket mutat be nekünk. A Boook könyvkiadó oldalán kedvezményesen be lehet szerezni a Konyhakönyvet.
Oszd meg a cikket másokkal is!
Hozzászólások
Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.