Ne kérdezzétek, hogy miért olasz ez a pite. Sosem találkoztam még hasonló olasz süti recepttel, de aminek így kezdődik a neve, az rossz már nem lehet. Legalább 10 éve sütöm rendszeresen ezt a pitét, amiben az a fantasztikus, hogy a habkönnyű tésztarétegét házi málnalekvárral borítjuk, amit dió- vagy mogyoróhabbal koronázunk meg. Fantasztikusan finom és sokféleképpen variálható: a baracklekváros, dióhabos verzió igazi karácsonyi hangulatú sütemény, a citromdzsemes, pisztáciahabos egy friss, könnyed desszert lehet, a málnalekváros, mogyoróhabos párosításról pedig már csak szuperlatívuszokban tudok beszélni.
Olasz habos pite recept
Hozzávalók:
- 5 tojás,
- 10 dkg vaj,
- 12 dkg porcukor,
- 1 cs. vaníliacukor,
- fél cs. sütőpor,
- 12 dkg liszt,
- málna vagy barack lekvár (kb. 1 kis üveg),
- 10-15 dkg kristálycukor,
- 15 dkg pirított, darált mogyoró/dió/mandula,
- 2 ek. kakaópor.
Az olasz habos pite elkészítése:
- A tojások sárgáját a picit megolvasztott vajjal, porcukorral és vaníliacukorral habosra keverjük turmixgéppel, hozzáadjuk a sütőport és a lisztet, összekeverjük és egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. Egy egészen sűrű masszával találjuk majd szemben magunkat.
- Bőven, nem fukarkodva megkenjük málnalekvárral (vagy bármilyen másfajta lekvárral) a tészta tetejét.
- A tojások fehérjét 10 dkg kristálycukorral alaposan felverjük habnak, hozzáadjuk a darált (és előzőleg megpirított) mogyorót vagy diót, kakaóport és óvatosan (hogy a hab ne törjön össze) összedolgozzuk, ráöntjük a lekváros tetejű masszára.
- 160 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig.
- Amikor már érezzük a finom illatokat, hajtsuk végre a tűpróbát és, ha átment a teszten, akkor el is zárhatjuk a sütőt.