A galette (ejtsd: galett) egy nagyon helyes, a friss gyümölcsöket kagylóként magába ölelő pite fajta, a francia konyha egyik kiválósága. Egy egyszerű, omlós tészta az alapja, ami kb. 3 ujjnyival lóg túl a közepére halmozott gyümölcstölteléken. Ha megtöltöttük a pite alapot, csak körben, rusztikusan, ráhajtjuk a széleket a sárgabarackra, megkenjük tojással, extrázásként megszórhatjuk mandula szeletekkel, és már repülhet is a sütőbe. Egy remek, nyári süti ötlet, ami minden szezonális gyümölccsel pazarul működik. Langyosan és hidegen is jól esik, de, ha még langyos, akkor egy kis fagyival is tunningolhatjuk tálalásnál.
Sárgabarackos galette recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg finomliszt,
- 2 ek. porcukor,
- 1 csipet só,
- 15 dkg vaj,
- 5 ek. jéghideg víz,
- 1 tojás kenéshez,
- 1-2 evőkanálnyi szeletelt mandula.
Töltelékhez:
- 1 kk. őrölt fahéj,
- 70 dkg sárgabarack,
- 1 db citrom héja,
- 2 ek. keményítő,
- 3 cs. vaníliacukor, és további cukor ízlés szerint.
Elkészítés:
- Elsőként gyúrjuk be a tésztát, mert még egy kis pihenés vár rá a hűtőben.
- A lisztet összekeverjük a porcukorral, csipet sóval, majd a hideg vajjal elmorzsoljuk, és ha összeállt nagyjából, akkor egy kis hideg vízzel gyúrjuk tökéletesre az állagát, egy gombóc formára. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is.
A gyümölcstöltelék elkészítése:
- A barackot magozzuk ki, és vágjuk hosszúkás szeletekre (de akár félbevágva is hagyhatjuk, vagy kockázhatjuk, ahogy nekünk kényelmes). Ha nagyon savanyú lenne a sárgabarack, ízlés szerint ízesítsük egy kis plusz cukorral. Reszeljük hozzá egy citrom héját, keverjük össze egy kis fahéjjal, keményítővel.
A galette összeállítása:
- Nyújtsuk ki a tésztát kb. kör alakúra, de az sem baj, ha ez egy ovális kör féleségre sikeredik, mert a galette pite sajátossága a rusztikusság, nem érdemes a tökéletes formára törekedni. Úgy tervezzük meg a méretét, hogy kb. a szélső, két-három ujjnyi tészta részt rá fogjuk majd hajtani a töltelékre. Halmozzuk a közepére a gyümölcsös tölteléket: ha van türelmünk hozzá, körbe rakosgathatjuk a hosszúkás barack szeleteket, így még csinosabb lesz. Majd menjünk végig a tészta szélén, és hajtogassuk rá a barackra.
- Kenjük meg a hajtogatott széleket egy felvert tojással, majd szórjuk meg mandulával, vagy más magfélével.
- Süssük 180 fokon, légkeverés mellett kb. 35-40 percig.