Sárgabarackos galette

Friss gyümölcsök kiváló süti alapja

Sárgabarackos galette recept

A galette (ejtsd: galett) egy nagyon helyes, a friss gyümölcsöket kagylóként magába ölelő pite fajta, a francia konyha egyik kiválósága. Egy egyszerű, omlós tészta az alapja, ami kb. 3 ujjnyival lóg túl a közepére halmozott gyümölcstölteléken. Ha megtöltöttük a pite alapot, csak körben, rusztikusan, ráhajtjuk a széleket a sárgabarackra, megkenjük tojással, extrázásként megszórhatjuk mandula szeletekkel, és már repülhet is a sütőbe. Egy remek, nyári süti ötlet, ami minden szezonális gyümölccsel pazarul működik. Langyosan és hidegen is jól esik, de, ha még langyos, akkor egy kis fagyival is tunningolhatjuk tálalásnál.

Sárgabarackos galette recept

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg finomliszt,
  • 2 ek. porcukor,
  • 1 csipet só,
  • 15 dkg vaj,
  • 5 ek. jéghideg víz,
  • 1 tojás kenéshez,
  • 1-2 evőkanálnyi szeletelt mandula.

Töltelékhez:

  • 1 kk. őrölt fahéj,
  • 70 dkg sárgabarack,
  • 1 db citrom héja,
  • 2 ek. keményítő,
  • 3 cs. vaníliacukor, és további cukor ízlés szerint.

Elkészítés:

  1. Elsőként gyúrjuk be a tésztát, mert még egy kis pihenés vár rá a hűtőben.
  2. A lisztet összekeverjük a porcukorral, csipet sóval, majd a hideg vajjal elmorzsoljuk, és ha összeállt nagyjából, akkor egy kis hideg vízzel gyúrjuk tökéletesre az állagát, egy gombóc formára. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is.

A gyümölcstöltelék elkészítése:

  1. A barackot magozzuk ki, és vágjuk hosszúkás szeletekre (de akár félbevágva is hagyhatjuk, vagy kockázhatjuk, ahogy nekünk kényelmes). Ha nagyon savanyú lenne a sárgabarack, ízlés szerint ízesítsük egy kis plusz cukorral. Reszeljük hozzá egy citrom héját, keverjük össze egy kis fahéjjal, keményítővel.

A galette összeállítása:

  1. Nyújtsuk ki a tésztát kb. kör alakúra, de az sem baj, ha ez egy ovális kör féleségre sikeredik, mert a galette pite sajátossága a rusztikusság, nem érdemes a tökéletes formára törekedni. Úgy tervezzük meg a méretét, hogy kb. a szélső, két-három ujjnyi tészta részt rá fogjuk majd hajtani a töltelékre. Halmozzuk a közepére a gyümölcsös tölteléket: ha van türelmünk hozzá, körbe rakosgathatjuk a hosszúkás barack szeleteket, így még csinosabb lesz. Majd menjünk végig a tészta szélén, és hajtogassuk rá a barackra.
  2. Kenjük meg a hajtogatott széleket egy felvert tojással, majd szórjuk meg mandulával, vagy más magfélével.
  3. Süssük 180 fokon, légkeverés mellett kb. 35-40 percig.

Sárgabarackos galette képek

Ha tetszett a fenti Sárgabarackos galette recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pite recepteket is: Vaníliapudingos, almás morzsapite recept, Szilvás cobbler recept, Cukkinis, leveles tésztás pite recept.

További receptötletek a hozzávalókból: citrom, fahéj, finomliszt, mandula, sárgabarack, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: barackszezon, édesség, francia, gyümölcsös, könnyen elkészíthető, pite.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sárgabarackos galette recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató