Potyogtatós piteként is szoktuk emlegetni ezt a szuper népszerű sütit, mert a könnyed, kevert tésztájába csak belepotyogtatjuk a cseresznye vagy meggy szemeket, és már repül is a sütőbe. Örök klasszikus, porcukorfelhővel, és egy kis hűsítő szörppel tálalva.
Cseresznyés pite recept
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt,
- 4 tojás,
- 3 cs. vaníliacukor,
- 1 citrom héja, és pár csepp citromlé,
- 1,5 dl tej,
- 15 dkg vaj,
- 10 dkg kristálycukor,
- 50 dkg cseresznye vagy meggy,
- egy csipet só,
- 1 púpos tk. sütőpor.
Elkészítés:
- A tojások sárgáját a kristály-, és vaníliacukorral, és a puha vajjal alaposan kikeverjük egy turmixgép segítségével.
- Belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a fél citrom levét, az átszitált lisztet a sütőporral. Folyamatos kevergetés mellett apránként hozzáöntjük a tejet.
- A tojások fehérjét egy csipet sóval alaposan felverjük, és óvatosan a tésztához forgatjuk, hogy közben a hab ne törjön össze.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és a megmosott, kimagozott cseresznye szemekkel kidíszítjük.
- 180 fokon sütjük, légkeveréssel kb. 25 percen keresztül, tűpróbáig. Ha kihűlt, vagy legalább langyosra hűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.