Friss, zsenge cukkini, nyár illatú paradicsom és kerti, biovöröshagyma alkották a tegnapi lecsós tésztavacsorát. A cukkinis lecsót megbolondítottam egy kis sűrített paradicsommal, fokhagymával és az olasz konyha jellegzetes fűszereivel, így lett belőle nemzeteken átívelő egytálétel.
Lecsós tészta olaszosan recept
A lecsós tészta hozzávalói:
- 2 db zsenge, kis méretű cukkini,
- 2 db fehér, édes paprika,
- 2 db paradicsom,
- 2 fej vöröshagyma,
- 5-6 gerezd fokhagyma,
- 1 kis üveg sűrített paradicsom,
- 2 tk. cukor,
- só, bors,
- piros paprika,
- friss és szárított bazsalikom,
- oregánó,
- egy kis csípős paprika,
- víz,
- olívaolaj.
Elkészítés:
- A szarvacskákat (vagy bármilyen más tésztát) lobogó sós vízben megfőzzük és ez idő alatt elkészítjük az olaszos lecsót.
- Olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, pár pillanatig együtt keverjük a fokhagyma darabkákkal és hozzáadjuk a kockákra aprított zöldségeket.
- Hozzáöntünk egy kis vizet, fűszerezzük és kb. 10 perc párolás után beleborítjuk a sűrített paradicsomot.
- Picit megcukrozzuk, hogy ne legyen a szósz túl savanyú és gazdagon megszórjuk az isteni illatú mediterrán fűszerekkel. Addig főzzük gyakori kevergetés mellett, amíg meg nem puhulnak a zöldségek és finoman össze nem érnek a magyaros és olaszos ízek.
- Néha érdemes egy-két deci vizet a szósz alá önteni. A kifőtt, leszűrt tésztát még azon melegében összekeverjük a lecsós szósszal.