Tojásos nokedli fejes salátával

Körethez a főételt

Tojásos nokedli fejes salátával recept

Van az úgy, hogy a saláta határozza meg a főételt, ehhez igazítjuk, hogy mit főzünk. Ilyen például a friss fejes saláta, ami kiált a klasszikus ecetes salátán keresztül a tojásos nokedliért. A kettő együtt pontosan olyan, mint a borsó meg a héja. A házi tésztából készült galuskának nincs párja, szimplán összesütve tojással is zseniális, amit még szó szerint megfejelünk egy kis friss salátával, és ezáltal beleharapunk a már-már nyárba hajló, nagybetűs tavaszba.

Tojásos nokedli recept

Hozzávalók 2 személyre:

A nokedlihez:

  • 30 dkg finomliszt,
  • kb. 1,2-1,5 dl langyos víz,
  • 1 kk. só,
  • 2 tojás.

A tojásos keverékhez:

  • 4 tojás,
  • só, bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint,
  • egy löttyintésnyi tej,
  • galuska pirításhoz: kb. 10-20 gr vaj.

A fejes salátához:

  • 1 kisebb fejes saláta leveleire szedve,
  • kb. 5 dl víz,
  • 2 ek. ecet,
  • 3-4 ek. cukor,
  • csipet só.

Elkészítés:

  1. A jó nokedli egyik titka, hogy frissen készüljön, amikor már készen áll a befogadására a felforrt vizes fazék. Így az elején érdemes a vízforralást megkezdeni, a sót pedig csak forrás után adjuk hozzá.
  2. A nokedli tésztához a lisztet keverjük össze a sóval, üssük bele a tojást, majd apránként locsolgatva hozzáadjuk a langyos vizet, és kezdjük el fakanállal keverni. Semmiképp ne adjuk hozzá egyből az összes vizet, figyelni kell arra, hogy mennyit vesz fel a tészta. Állagra a lángos tésztánál picit sűrűbb állagot kell elérnünk, de a túl kemény tésztával is vigyázni kell. Plusz vízzel, és liszttel tudjuk szabályozni a tökéletes állagot. Jól kikeverjük a tésztát, hogy sehol se maradjon benne száraz rész.
  3. Egyből szaggatjuk a felforrt, megsózott vízbe, közben lejjebb véve a hőfokot közepesre. Amint feljönnek a víz tetejére, készen is vannak (kb. 2 perc).
  4. A tojásokat ízlés szerint ízesítjük, egy löttyintésnyi tejjel elkeverjük, felverjük.
  5. A vajat egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, átforgatjuk benne a nokedlit, ráöntjük a tojásos keveréket, majd 1-2 perc alatt készre sütjük. Az eredeti recept szerint az az igazi, ha még krémesen vonja be a tojás a galuskát, de ez ízlés kérdése is. Ha teljesen biztosra mennénk azzal, hogy megsült a tojás, akkor picit pirítsuk tovább, de vigyázzunk, hogy még ne szárítsuk ki. Minél szaftosabb, annál finomabb.
  6. A fejes salátához összekeverjük az ecetet, cukrot, csipet sót, és vizet, majd a saláta levelekre öntjük. (Ha szaftosabban szeretjük, akkor tegyünk még mindenből picit többet.)

Tojásos nokedli fejes salátával képek

Ha tetszett a fenti Tojásos nokedli fejes salátával recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló tészta recepteket is: Sült paradicsomos, krémsajtos spagetti recept, Medvehagyma pesztós, házi fettuccine recept, Bébispenótos, paradicsomos tészta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fejes saláta, finomliszt, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gyorsan elkészíthető, magyar, saláta, tészta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Tojásos nokedli fejes salátával recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató