2011. január 27., csütörtök

Tepertős pogácsa

Télen nem lehet sok friss gyümölcsöt, zöldséget kapni, viszont helyette sok disznótort tartanak vidéken, ahol mindig sütnek egy kis tepertőt. Így akár szezonális süteményként is tekinthetünk a tepertős pogácsára, ami úgy az igazi, ha finom, friss, házi tepertőt használhatunk fel hozzá. Fogyókúrázóknak nem ajánlom ezt a pogit, ugyanakkor a téli hideg ellen remek védelmet képez testünkben a jó kis tepertő...
Tepertős
A tepertős pogácsa hozzávalói (két nagy tepsire való):
Tepertős
  • 60 dkg darált tepertő (a ropogós bőrét levágjuk és aprítógéppel ledaráljuk),
  • 2 csapott evőkanál só (evvel megsózzuk a ledarált tepertőt),
  • 6 dl tej,
  • 2 csapott ek. cukor,
  • 1 egész (5 dkg) élesztő kocka,
  • 2 púpos evőkanál házi zsír,
  • kb. 5-7 dkg margarin,
  • 1 kg + 10 dkg liszt.
TepertősA tepertős pogácsa elkészítése:
A meglangyosított, cukros tejben felfuttatjuk a belemorzsolt élesztőt. Majd a felfutás után a zsiradékkal (margarin + zsír) és a liszt felével megdagasztjuk a tésztát, hozzáadjuk a többi lisztet és a legvégén a megsózott tepertővel együtt tovább gyúrjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kétfelé vesszük és lisztezett deszkán vastagra (több, mint egy hüvelykujjnyira) nyújtjuk, majd éles késsel bekockázzuk és nagy pogácsa szaggatóval, vagy vizes pohárral kiszaggatjuk a pogikat. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojással megkenjük a tetejét és előmelegített forró sütőben szép pirosra sütjük.
Tepertős

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció