Tepertős pogácsa

A téli szezon egyik alap "péksüteménye"

Tepertős pogácsa recept

Télen nem lehet sok friss gyümölcsöt, zöldséget kapni, viszont helyette sok disznótort tartanak vidéken, ahol mindig sütnek egy kis tepertőt. Így akár szezonális süteményként is tekinthetünk a tepertős pogácsára, ami úgy az igazi, ha finom, friss, házi tepertőt használhatunk fel hozzá. Fogyókúrázóknak nem ajánlom ezt a pogit, ugyanakkor a téli hideg ellen remek védelmet képez testünkben a jó kis tepertő.

Tepertős pogácsa recept

A tepertős pogácsa hozzávalói (két nagy tepsi):

  • 60 dkg darált tepertő (a ropogós bőrét levágjuk és aprítógéppel ledaráljuk),
  • 2 csapott evőkanál só (ezzel megsózzuk a ledarált tepertőt),
  • 6 dl tej,
  • 2 csapott ek. cukor,
  • 1 egész (5 dkg) élesztő kocka,
  • 2 púpos evőkanál házi zsír,
  • kb. 5-7 dkg vaj,
  • 1 kg + 10 dkg liszt.

A tepertős pogácsa elkészítése:

  1. A meglangyosított, cukros tejben felfuttatjuk a belemorzsolt élesztőt. Majd a felfutás után a zsiradékkal (vaj + zsír) és a liszt felével megdagasztjuk a tésztát, hozzáadjuk a többi lisztet és a legvégén a megsózott tepertővel együtt tovább gyúrjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  2. Kétfelé vesszük, és lisztezett deszkán vastagra (több, mint egy hüvelykujjnyira) nyújtjuk, majd éles késsel bekockázzuk és nagy pogácsa szaggatóval, vagy vizes pohárral kiszaggatjuk a pogikat.
  3. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojással megkenjük a tetejét és előmelegített forró sütőben (180 fok) szép pirosra sütjük.

Tepertős pogácsa képek

Ha tetszett a fenti Tepertős pogácsa recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sós nasi recepteket is: Sonkakrémes kifli recept, Medvehagymás, túrós pogácsa recept, Sütőtökös, sajtos pogácsa recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő, tej, tepertő. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, édesség, magyar, péksütemény, szilveszteri.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Tepertős pogácsa recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató