Sonkakrémes kifli

Kiadós borkorcsolya hétvégére

Sonkakrémes kifli recept

A pihe-puha, fűszeres sonkakrémmel töltött, sült sajtos, kelt kiflik a ráérős hétvégeken kiváló kényeztetést nyújtanak reggelire, tízóraira, uzsonnára. Remek vendégváró bor- vagy sörkorcsolya, és ínycsiklandó, házi, sós péksütemény ötlet. A kifli töltelékeként szolgáló sonkakrém kifli nélkül is jó szolgálatot tesz: szuper szendvicskrém akár hidegen, akár melegen.

Sonkakrémes kifli recept

Hozzávalók 24 db kiflihez:

Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt,
  • 4 ek. puha vaj (kb. 50 g),
  • 1 csapott ek. só,
  • 1,5 dl langyos tej,
  • 3 dkg friss élesztő,
  • 145 g natúr (pl. görög) joghurt,
  • 1 tk. kristálycukor.

Sonkakrémhez:

  • 20-30 dkg sonka,
  • 2-3 szál friss petrezselyem,
  • 2 szál zöldhagyma,
  • kb. 3 ek. reszelt sajt,
  • 3 ek. puha vaj,
  • 5 ek. tejföl vagy natúr joghurt,
  • 1 kk. mustár,
  • 1 csipet só.

Sütéshez:

  • 1 tojás,
  • kb. 15 dkg reszelt sajt.

Elkészítés:

  1. A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejben felfuttatjuk pici cukor segítségével. 
  2. A liszthez adjuk a sót, az élesztős keveréket, és a joghurtot, majd jól összekeverjük, megdagasztjuk. Amikor egy gombóccá kezd összeállni a tészta, fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat, majd folytatjuk a dagasztást.
  3. Lefedve hagyjuk legalább a duplájára kelni. A kelesztés ideje alatt elkészítjük a sonkakrémet. A sonkát a petrezselyemmel, zöldhagymával, sajttal, vajjal leturmixoljuk aprítógép vagy botmixer segítségével. Ehhez adjuk a tejfölt, mustárt és a sót, és jól összekeverjük.
  4. A megkelt tésztát kétfelé vesszük és mindkettőből kb. 38-40 cm átmérőjű kört nyújtunk. A kör alakú tésztát 12 vagy 16 háromszögre vágjuk, attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb kifliket szeretnénk sütni.
  5. A töltelékből 1-1 teáskanálnyi adagot teszünk a háromszögek aljára, majd szorosan feltekerjük kifli formára (a háromszög csúcsa felé feltekerve). 
  6. Szilikonos sütőpapírra tesszük, és konyharuhával lefedve tovább kelesztjük legalább félórán keresztül.
  7. Ha megkeltek a kiflik, felvert tojással lekenjük a tetejüket, és megszórjuk reszelt sajttal.
  8. 200 fokos sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. 12 percig. Tűpróbával ellenőrizzük a kifli tésztáját, hogy biztosan megsült-e.
  9. A maradék sonkakrém kiváló szendvics feltét, sőt melegszendics krémként is zseniális, érdemes önmagában is elkészíteni.

Sonkakrémes kifli képek

Ha tetszett a fenti Sonkakrémes kifli recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sós nasi recepteket is: Medvehagymás, túrós pogácsa recept, Sütőtökös, sajtos pogácsa recept, Pizzás stangli recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, joghurt, sonka, tej, trappista sajt, vaj, zöldhagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, előétel, húsvéti, péksütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sonkakrémes kifli recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató