Ezek a helyes, kis zsemlék muffinformában készülnek, így csinos szereplői lehetnek a reggeli asztalnak. Legyen szó húsvéti, ünnepi menüről vagy egy hétvégi, ráérős, villás reggeliről. A formázással sem kell sokat bajlódnunk, hiszen csak egy-egy tészta bucit huppantunk a muffin tálkákba, és a sütőben maguktól felveszik az uniformist. A házi készítésű, friss, pihe-puha pékárunak nincs párja. Mindig jó érzés ezzel kényeztetni a szeretteinket és magunkat is.
Muffin buci recept
Hozzávalók 12 bucihoz:
- 1,5 dl langyos tej,
- 3 dkg friss élesztő,
- 1 púpos ek. kristálycukor,
- 1,5 dl kefir,
- 1 tojás,
- 50-55 dkg finomliszt,
- 1 púpos tk. só,
- 10 dkg puha vaj,
- pici szezámmag a tetejére,
- 1 tojás a bucik megkenéséhez.
Elkészítés:
- A langyos tejbe cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percig magára hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
- A lisztet összekeverjük a sóval, mélyedést alakítunk ki a közepében, ide öntjük a kefirt, tojást, majd az élesztős keveréket. Elkezdjük összekeverni, dagasztani a tésztát (ha van rá lehetőségünk, dagasztókaros turmixgéppel). Ahogy elkezd összeállni, folyamatosan kanalazunk hozzá a puha vajból apránként, amíg el nem fogy. A tészta kész, ha szépen összeáll egy fényes gombóccá. Ekkor letakarjuk egy konyharuhával, és kb. 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- 12 részre osztjuk szét a megkelt tésztát, gombócokká formázzuk, és ismét pihentetjük 15 percet konyharuha alatt.
- Kivajazott muffin formákba tesszük a gombócokat, megkenjük tojással, és ismét kelesztjük kb. 30 percet, újból lekenjük, megszórjuk pici szezámmaggal, és 170 fokon (légkeverés mellett) sütjük kb. 20-30 percet.