Limara szuperhasznos Házi pékek alapkönyvét lapoztam fel ehhez a recepthez, ami csodás, magos megjelenésével lopta be magát a szívembe. A húsvéthoz közeledve jól jön néhány alternatív verzió a klasszikus foszlós kalács helyett, mellett. A kalácskoszorú a sós, és enyhén mangalicazsíros ízével, sokféle pirított maggal a tetején, pihe puhaságával tökéletes összhatást ér el. A fonása is sokkal egyszerűbb a hármas vagy négyes fonatú kalácsoknál, hiszen csak össze kell sodorni a két rudat és meghajlítani kör alakúra. Ha a húsvéti sonka mellé egy dizájnos, sós kalács receptet keresel, akkor bátran próbáld ki ezt a gasztrotippet.
Sokmagos kalácskoszorú recept
Hozzávalók egy kalácshoz:
- 3 dl langyos tej,
- 1 tk. cukor,
- 2 dkg friss élesztő,
- 40 dkg finomliszt,
- 10 dkg kenyérliszt,
- 2 tk. só,
- 1 tojás,
- 1 ek. + 6 dkg mangalica vagy kacsazsír,
- tetejére: 1 tojás, különböző magvak.
Elkészítés:
- Fél dl langyos tejbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 1 ek. lisztet rászórunk, összekeverjük, majd félretesszük és hagyjuk az élesztőt "felfutni".
- A dagasztó tálban összekeverjük a különböző liszteket, sót, mélyedést készítünk a közepébe, ide ütjük a tojás, öntjük a tejet és a felfutott, élesztős keveréket. Kézzel vagy géppel jól megdagasztjuk a tésztát, és a dagasztás vége felé adjuk hozzá az 1 ek. zsírt. Kb. 45-60 percig alatt lefedve a duplájára kelesztjük a tésztát.
- A megkelt tésztát kétfelé vesszük, és két gombócot formálunk belőle, újra lefedjük és tovább pihentetjük 15 percig.
- A két gombócból fél cm vastag téglalapot nyújtunk és megkenjük 3-3 dkg zsírral (a széleit kihagyva), szorosan feltekerjük. A két tekercset óvatosan összesodorjuk, kör alakúra hajlítjuk, és összecsípjük az összeérő széleket.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk és újabb 30-40 percig pihentetjük. Lekenjük tojással, tetszőleges magokkal megszórjuk (pl. napraforgómag, tökmag, mandula, mák, szezámmag, lenmag) és 170 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig.