Sokmagos kalácskoszorú

Mandala sós, fonott kalácsból

Sokmagos kalácskoszorú recept

Limara szuperhasznos Házi pékek alapkönyvét lapoztam fel ehhez a recepthez, ami csodás, magos megjelenésével lopta be magát a szívembe. A húsvéthoz közeledve jól jön néhány alternatív verzió a klasszikus foszlós kalács helyett, mellett. A kalácskoszorú a sós, és enyhén mangalicazsíros ízével, sokféle pirított maggal a tetején, pihe puhaságával tökéletes összhatást ér el. A fonása is sokkal egyszerűbb a hármas vagy négyes fonatú kalácsoknál, hiszen csak össze kell sodorni a két rudat és meghajlítani kör alakúra. Ha a húsvéti sonka mellé egy dizájnos, sós kalács receptet keresel, akkor bátran próbáld ki ezt a gasztrotippet.

Sokmagos kalácskoszorú recept

Hozzávalók egy kalácshoz:

  • 3 dl langyos tej,
  • 1 tk. cukor, 
  • 2 dkg friss élesztő,
  • 40 dkg finomliszt,
  • 10 dkg kenyérliszt,
  • 2 tk. só,
  • 1 tojás,
  • 1 ek. + 6 dkg mangalica vagy kacsazsír,
  • tetejére: 1 tojás, különböző magvak.

Elkészítés:

  1. Fél dl langyos tejbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 1 ek. lisztet rászórunk, összekeverjük, majd félretesszük és hagyjuk az élesztőt "felfutni".
  2. A dagasztó tálban összekeverjük a különböző liszteket, sót, mélyedést készítünk a közepébe, ide ütjük a tojás, öntjük a tejet és a felfutott, élesztős keveréket. Kézzel vagy géppel jól megdagasztjuk a tésztát, és a dagasztás vége felé adjuk hozzá az 1 ek. zsírt. Kb. 45-60 percig alatt lefedve a duplájára kelesztjük a tésztát.
  3. A megkelt tésztát kétfelé vesszük, és két gombócot formálunk belőle, újra lefedjük és tovább pihentetjük 15 percig.
  4. A két gombócból fél cm vastag téglalapot nyújtunk és megkenjük 3-3 dkg zsírral (a széleit kihagyva), szorosan feltekerjük. A két tekercset óvatosan összesodorjuk, kör alakúra hajlítjuk, és összecsípjük az összeérő széleket.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk és újabb 30-40 percig pihentetjük. Lekenjük tojással, tetszőleges magokkal megszórjuk (pl. napraforgómag, tökmag, mandula, mák, szezámmag, lenmag) és 170 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig.

Sokmagos kalácskoszorú képek

Ha tetszett a fenti Sokmagos kalácskoszorú recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kenyérféle recepteket is: Sokmagos, dagasztás nélküli kenyér recept, Napraforgómagos buci karácsonyfa recept, Sokmagos banánkenyér recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, mandula, mangalicazsír, szezámmag, tej, tojás, tökmag. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, húsvéti, kenyérféle, magyar.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sokmagos kalácskoszorú recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató