Bagel

A New York-iak kedvenc szendvicse

Bagel recept

Mindig is tetszettek ezek a helyes, lukas "zsemlék", de amióta tudom, hogy a sütési folyamat főzési izgalmakat is rejt magában, még kíváncsibb lettem a bagel gyártás iránt. Az esztétikai megjelenés mellett a formázás egyszerűsége is vonzóvá teheti a bagel receptjét a házi pékek számára. A tésztadagasztás utáni gombócokat pillanatok alatt ki lehet lukasztani, egyáltalán nem olyan ördöngös a feladat, mint amilyennek elsőre tűnhet. A főzési, forrázási etap tapasztalatai mellett hozok néhány hasznos tippet és fázisfotót a bagel sütéshez, töltéshez.

Bagel recept

Hozzávalók 8 bagelhez:

  • 1 zacskó (7 gr) instant élesztő,
  • 4,5 tk. cukor,
  • 3 dl langyos víz,
  • 45 dkg kenyérliszt,
  • 2 tk. só,
  • a főzéshez: 1-2 ek. méz vagy barna cukor, víz,
  • tetejére: szezámmag, lenmag, zabpehely, mák, tökmag stb.

Elkészítés:

  1. A langyos vízhez hozzáadjuk a cukrot, porélesztőt, elkeverjük és 5 percre félretesszük (hagyjuk felfutni az élesztőt).
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és megdagasztjuk a tésztát. Kb. 1 óra szobahőmérsékleten hagyott pihi után nagyjából a duplájára nő meg a tészta. 8 gombócra osztjuk a megkelt tésztát.
    Bagel gombócok formázása
  3. A két hüvelykujjunk segítségével mindegyik gombóc közepébe egy-egy lukat vágunk, és az ujjaink körül tekergetve óvatosan kiszélesítjük a lukat.
    Bagel forma kialakítása
  4. 10-15 percig konyharuha alatt pihentetjük a bageleket, amíg újra meg nem kelnek.
    Bagel kelesztése
  5. A sütőt 220 fokra melegítjük fel (légkeveréssel), és közben vizet forralunk barna cukor vagy méz társaságában. Ha felforrt a víz, beletesszük a megkelt bageleket (a főzőlapot közben közepes erősségre vesszük vissza), és mindkét oldalukat 30-30 másodpercig hagyjuk a forró vízben. 
    Bagel forrázás
  6. A gyors forró fürdő után sütőpapíros tepsire tesszük, és megszórjuk a számunkra szimpatikus magokkal, és mehet is a sütőbe.
  7. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sülnek. Ha kihűltek, vágjuk ketté, és az ízlésünk szerint töltsük meg mindenféle finomsággal, pl. aszalt paradicsommal, serrano sonkával, rukkolával.

Tippek:

  • A forró fürdő alatt nagyon figyeljünk az időre, érdemes hozzá stoppert használni. Ha túl sok időt töltenek el a csinosan megkelt bagelek a forró vízben, könnyen összeeshetnek.
  • A receptek egy részében tojással megkenik az áztatott bageleket, és ezután szórják meg magokkal, vagy pirított hagymával, fűszerekkel, így kevésbé potyog le róla.
  • A New York-iak általában sajtkrémmel kenik meg és füstölt lazac szeletekkel, sonkával, salátával, tükörtojással töltik meg. Kiváló reggeli ötlet lehet rántottával, vagy sajtos omlettel megtöltve is.

Bagel képek

Ha tetszett a fenti Bagel recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kenyérféle recepteket is: Sokmagos, dagasztás nélküli kenyér recept, Napraforgómagos buci karácsonyfa recept, Sokmagos banánkenyér recept.

További receptötletek a hozzávalókból: instant élesztő, kenyérliszt, lenmag, szezámmag, tökmag. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: amerikai, előétel, kenyérféle, street food, szendvics.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Bagel recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató